A+ A A-

Predramazanski seminar glavnih imama bošnjačke dijaspore

Istanbul, 1. avgust 2009. (MINA) - Danas je u Istanbulu u prostorijama istanbulskog muftijstva reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić otvorio tradicionalni predramazanski seminar za glavne imame bošnjačke dijaspore u Europi i Americi.

Na lični zahtjev Mirsad ef. Mahmutović se povlaći sa dužnosti šefa Ureda za bošnjačku dijasporu pri Rijastu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. To je bila prilika da mu se reisu-l-ulma Cerić zahvali na trinaestogodišnjem radu na uspostavljanju i razvijanju Ureda za bošnjačku dijasporu Rijaseta IZ-e, u kojeg je Mirsad ef. Mahmutović uložio mnogu truda i napora da bi se odgovorilo mnogobrojnim zahtjevima bošnjačke dijaspore od uspostavljanja novih džemata do imenovanja imama i pronalažnju adekvatnog prostora za namaz i vjersku naobrazbu.

Seminaru u Istanbulu prisustvuje i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić. Također seminaru u Istanbulu prisustvuju i Muhamed ef. Salkić, generalni sekretar Rijaseta IZ-e i glavni urednik Islamskih informativnih novina"Preporod"Aziz Kadribgović.

U svom obraćanju glavnim imamima u bošnjačkoj dijaspori reisu-l-ulema Cerić se zahvalio svim imamima na savjesnom i odgovornom radu i zalaganju za čast i ugled islama i muslimana u bošnjačkoj dijaspori te im ukazao na važnost visoke svijesti imama koji stameno podnose zlonamjerne napade na Islamsku zajednicu kako bi se oslabio i zaustavio njezin rad i napredak. No, Islamska zajednica svakim danom sve više dokazuje da je dorasla izazovima vremena i da na najbolji način uočuva i razvija kako vjerski tako i nacionalni identitet kod Bošnjaka muslimana u domovini i svijetu.

"Hvala vam što ste znali prepoznati ko radi u interesu našeg zajedničkog dobra a ko ne može da podnese naše uspravljanje pa mu smeta naša sloboda. Želim da nastavimo svoju imamsku misiju u očuvanju i razvijanju islamskog i bosanskog identiteta kod naših ljudi ma gdje bili. Ovo je vrijeme bošnjačkog i bosanskog buđenja unatoč pritiscima sa svih strana, posebno onih koje u zadnje vrijeme dolaze iz Brisla da nismo vrijedni njihovog povjerenja u pogledu slobodnog kretanja po Europi. Žao nam je što nas je Europa tako markirala, ali joj hvala što nas je osvjestila da znamo gdje smo i da shvatimo šta moramo raditi. Preporučujem vam da iskoristite ovogodišnji ramazan u promicanju istinskih moralnih vrijednosti kod muslimana te da radite na zbližavanju Bošnjaka muslimana u svakom pogledu. Posebno treba da obratite pažnju na djecu i omladinu te da bošnjačkoj inteligenciji omilite da rade na podizanju vlastitih nacionalnih i kulturnih institucija, koje će pomoći našem narodu da razumiju svoj položaj kako u domovini tako i u svijetu. Nemojte zaboraviti vi ste nasljednici Božijih poslanika i zato svoj posao morate obaviti na najbolji način radi Allahovog rizaluka i muslimanske časti i ponosa" - zaključio je reisu-l-ulema svoje izlaganje glavnim imamima u bošnjačkoj dijaspori.

Na kraju reisu-l-ulema Cerić je čestitao Ramazan svim muslimanima i muslimankama u bošnjačkoj dijaspori riječima - Ramazan Šerif Mubarek Olsun!