Logo

Saopćenje za javnost Službe za odnose s javnošću

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

 

Sarajevo, 25. 07. 2009. godine - Povodom medijskih izvještaja o stavljanju u neprimjeren kontekst muftije tuzlanskog Huseina ef. Kavazovića od strane načelnika Općine Tuzla, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdaje saopćenje za javnost.

 

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini odlučno osuđuje postupak Jasmina Imamovića, načelnika Općine Tuzla, prema muftiji tuzlanskom Huseinu ef. Kavazoviću.

 

Premda je Muftijstvo tuzlansko dalo načelniku Imamoviću mogućnost demanta ili davanja objašnjenje za medijske navode, nažalost on to nije učinio, što Islamskoj zajednici daje za pravo da vjeruje u istinitost medijskih izvještaja.

 

Kompromitaciju muftije tuzlanskog, koji je dao veliki doprinos odbrani naše domovine u agresiji, proveo šest mjeseci u zarobljeništvu Hrvatskog vijeća odbrane, ima zasluge u očuvanju multietničkog karaktera Tuzle i BiH, koji je mnogo učinio na povratu Bošnjaka i obnovi života u povratničkim područjima, uložio mnogo energije u uspostavljanje spomen obilježja žrtvama Srebrenice, čime je obavezao svakog moralnog čovjeka, Islamska zajednica doživljava kao atak na svu našu ulemu i muslimane. Muftija tuzlanski je u brojnim prilikama pokazao svoju tolerantnost i opredjeljenost dijalogu sa drugim i drugačijim, što je prepoznato i van granica naše zemlje, a organizacija ljetne škole koledža Kornel iz SAD u Tuzli je jedna u nizu potvrda njegove otvorenosti. Neprihvatljivo je da gradonačelnik Imamović umjesto konkretnih akcija, koristi se političkom demagogijom optužujući bezrazložno autoritete Islamske zajednice u čemu se mogu prepoznavati klasični elementi islamofobije koja se iz nekih medija ponovo vraća među određene političke elite odakle je i krenula, čime se žele dati razlozi za getoizaciju Bošnjaka kakva je i skora odluka o bezviznom režimu za zemlje Balkana.

 

Vrijeđanje islamskih autoriteta, kao posebno izražena tendencija u javnom životu u BiH, je direktno kršenje Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju vjerskih zajednica, na što je Islamska zajednica upozoravala, međutim iskustvo Islamske zajednice u vezi ponižavanja i klevete islamskih autoriteta je takvo da joj sudski organi preporučuju praštanje, pri čemu joj, izgleda, ostaje jedina instanca Sud za ljudska prava u Strazburu.

 

Nastavak kampanje protiv islamskih vrijednosti i Islamske zajednice je još jedna potvrda ranije izrečene slutnje Islamske zajednice da je ovo početak jednog dugog procesa u kojem predstoji teška borba za naša prava i dostojanstvo. Stoga Islamska zajednica, njeni imami, hatibi i muslimani potvrđuju svoju principijelnu dosljednost jedinstvu u vjeri i ljubavi prema svojoj domovini, predanost istini, pravdi i jedinstvu svoje Islamske zajednice.

 

Podsjećamo, proteklih dana u javnosti su se pojavile informacije o sastanku načelnika Općine Tuzla s tuzlanskim tužiocima i sudijama kojem je prisustvovao i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na kojem je načelnik Jasmin Imamović govorio o krivcima za kriminalne oružane obračune na tuzlanskim ulicama, pri čemu je u neprimjeren kontekst stavio tuzlanskg muftiju Huseina ef. Kavazovića.

 

Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.