Logo

Saopćenje MIZ Mostar povodom napada na džematlije Šarića džamije

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

MOSTAR, 17. juli 2009. (MINA) - Medžlis Islamske zajednice Mostar u saopćenju za javnost najoštrije je osudio brutalni napad na džematlije po izlasku iz Šarića džamije. U saopćenju se kaže:

 

- Medžlis Islamske zajednice Mostar najoštrije osuđuje atak na vijernike koji se desio u noći 15. jula ispred Šarića džamije u Mostaru, u kojem je smrtonosne povrede, zadobio Magdi Dizdarević. Magdi Dizdarević, koji je i ranije imao teških zdravstvenih problema zbog malokrvnosti i malaksalosti, prema informacijama s kojima raspolaže Medžlis IZ Mostar, ničim nije izazvao i ničim nije učestvovao u tuči. Molimo Dragog Boga da mu podari Džennet, a njegovoj porodici sabur.

 

Najoštrije osuđujemo izvještaje u pojedinim elektronskim i printanim medijima koji su, mimo policijskog izvještaja, neprovjerenim i nezvaničnim informacijama, pripisujući krivicu „vehabijskom pokretu", službeno nastavili sa širenjem islamofobije i ataka na islam i muslimane, jer islamofobija i ganjanje „vehabija" danas je najunosniji posao.

Upravo zbog toga, od nadležnih policijskih organa zahtijevamo brzu i efikasnu istragu sa imenima i prezimenima i utvrđenom odgovornosti svakog učesnika u ovim događajima.

Od Regulatorne agencije za komunikacije i Vijeća za štampu zahtijevamo da u skladu sa svojim poslovnicima o radu utvrde stepen odgovornosti svakog medija koji je izvještavao o ovom događaju.

 

Bosanskohercegovačku i svjetsku javnost želimo podsjetiti da su se 15. jula ispred Šarića džamije dogodile dvije povezane tuče.

Prva, prije noćnog namaza (molitve) koja ima isključivo karakter građanske odgovornosti,  i druga u kojoj je masa neobuzadnih mladića sačekala vijernike ispred džamije nakon klanjanja jacije namaza (noćne molitve) i u kojoj su teške tjelesne povrede zadobili uglavnom vijernici i lica koja su pokušala smiriti situaciju.

 

Također, podsjećamo da su u ovom sramnom činu učestvovala neka lica sa debelim policijskim dosjeima, što su policijske službe prešutile, u interesu istrage, a mediji u interesu stvaranja islamofobične atmosfere.

 

Zbog tendencioznog odnosa pojedinih medija i zbog stvaranja iskrivljene slike o ovom događaju od Kantonalnog tužilaštva zahtjevamo da se odmah uključi u ovaj slučaj, te da što hitrije detaljno obavjesti domaću javnost o svim pojedinostima, a odgovorne primjereno kazni, kaže se u saopćenju Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.