Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema u Istanbulu

 

Istanbul, 2.juli 2009. (MINA) - Pod predsjedavanjem Šejha Jusufa Karadavija, jučer je u Istanbulu otvorena 19. godišnja sjednica Europskog vijeća za fetve i istraživanja. Kao što je poznato, Europsko vijeće za fetve osnovano je 1997. god. u namjeri da odgovori na izazove s kojima se suočavaju muslimani u Europi. Osnovno načelo ovoga Vijeća je tolerancija i suživot u Europi u čemu muslimani treba da budu primjer drugima.

U svojstvu osnivača i punopravnog člana reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je obavijestio članove Vijeća o važnosti rezolucije Europskog parlamenta od 15. januara 2009. god. o srebeničkom genocidu, te im prezentirao europsku hutbu koju bi trebalo pročitati u džamijama kao znak podrške europskoj rezoluciji i solidarnosti sa žrtvama genocida. 

Vijeće je jednoglasno prihvatilo rezoluciju Europskog parlamenta kao čin dobre volje i izrazilo zahvalnost svim članovima Europskom parlamenta koji su za nju glasali. - Svjesni smo da porodicama srebreničkog genocida ništa i niko ne može nadomjestiti gubitak njihovih najmilijih, ali rezolucija EU u kojoj se 11. juli proglašava europskim danom sjećanja na genocid nad bosanskim muslimanima daje nam nadu da se genocid neće više nigdje i nikome ponoviti. Nama nikad nece biti jasno zašto su bosanski muslimani morali doživjeti genocid, iako su se na najbolji načın prilagodilı europskom načinu života. Mi oštro osudjujemo genocıd nad muslimanıma u Bosnı ı Hercegoviını i iskazujemo svoju iskrenu sućut porodicama kao i cijelom bosanskom narodu   - rekao je Šejh Jusuf Karadavi, predsjednik Europskog vijeća za fetve.  

U svom obraćanju reisu-l-ulema Cerić je naglasio da će se ove godine u Potočarima ukopati više od 500 posmrtnih ostataka žrtava - šehida genocida. - Za žrtve genocida rezolucija EU je jako važna kao što je važna i vaša solidarnost. Lakše je podnositi bol i patnju kad znate da niste sami, kad znate da imate braću ı prıjatelje kojı dijele vaš bol i vašu patnju.

Inače,  na istanbulskoj sjednici Europskog vijeća za feve glavna tema je financijska kriza u svijetu i mogućnosti islamskog bankarstva u rješavanju krize. Ekonomski stručnjaci za konvencijalno i islamsko bankarstvo podnijeli su iscrpne referate o prednostima islamskog bankarstva i načinima za izlazak iz trenutne financijske krize. Činjenica da ni jednu banku koja posluje na principima islamskog bankarstva, koje isključuje kamatu, nije pogodila financijska kriza kao što je pogodila banke koje posluju na konvencionalan način, najbolji je dokaz da je islamsko bankarstvo vitalno i može pridonijeti u rješavanju globalne financijske krize. Veliki financijski centri Pariza i Londona najteču se u privlačenju islamskog bankarstva, čija osnovna karakteristika je poslovno i financijsko partnerstvo, a ne kamata koja proizvodi ogromne dugove i bezočnu eksploataciju interesnih grupa, koje su opsjednute potrebom za neograničenom moći i pohlepom. Uvažavajući profit kao motiv za poslovnu i financijsku aktivnot, Europsko vijeće za fetve smatra da u svemu, pa tako i poslovnom i financijskom svijetu, etika i moral su najvažniji za uspjeh na ovome i spas na drugome svijetu. - Prema tome, globalna financijska kriza je posljedica moralne krize u svijetu - zaključak je Eurospkog vijeća za fetve i istraživanja u Istanbulu.