A+ A A-

Održana deseta sjednica Rijaseta IZ-e

Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafe Cerića i u prisustvu zamjenika reisu-l-uleme, muftija i članova Rijaseta, u ponedjeljak 06. 07. 1430. h.g./ 29. 06. 2009. godine, u Sarajevu je održana deseta sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici je utvrđena visina nisaba zekata za 1430./1431. hidžretsku, odnosno 2009./2010. godinu u iznosu od 3.850 KM ili 1.970 eura, dok je vrijednost sadekatul-fitra ove godine 20, 10 i 7 KM.

Rijaset je prihvatio informaciju Upravnog odbora Vakufske direkcije o sprovedenoj konkursnoj proceduri za izbor direktora Vakufske direkcije te da reisu-l-ulema predloži Saboru Islamske zajednice da za direktora Vakufske direkcije imenuje hafiza Senaida Zaimovića. Na sjednici Rijaseta je prihvaćen izvještaj konkursne komisije o izboru Nezima Halilovića za rukovodioca Ureda za hadž i umru.

Rijaset je razmatrao i usvojio informaciju o posjeti reisu-l-uleme sa delegacijom muslimanima Sandžaka, koja je ocijenjena vrlo uspješnom. Tokom rasprave o posjeti i položaju muslimana u Sandžaku još je jednom oštro osuđeno, ničim izazvano, vrijeđanje muslimana i najvećih predstavnika Islamske zajednice od strane Ministarstva vjera Srbije koje je javno pokazalo svoju pristrasnost i neprimjeren način komunikacije sa institucijama Islamske zajednice. Rijaset je ponovo dao snažnu podršku jedinstvu i slobodi Islamske zajednice u Srbiji na čelu sa muftijom Muamerom Zukorlićem.

Također Rijaset je konstatirao da je posjeta delegacije Islamske zajednice Iranu bila vrlo uspješna i Rijaset iskazuje svoju zahvalnost na bratskoj brizi iranskog naroda o muslimanima ne samo u BiH već i Balkanu.

Na desetoj sjednici Rijaseta predočena je informacija o podignutoj optužnici protiv predsjednika Sabora IZ-e Edhema Bičakčića. Kao i do sada, Rijaset zagovara vladavinu prava i zato podržava pravednu odbranu Edhema Bičakčića te traži od pravosudnih organa da ovaj slučaj zaštite od političkih i medijskih pritisaka.

Povodom 11. jula i proglašenja ovog datuma evropskim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, usvojen je prijedlog da reisu-l-ulema objavi evropsku hutbu na bosanskom, turskom, engleskom, francuskom, arapskom i njemačkom jeziku koja bi se pročitala u petak 10. jula u svim džamijama u Evropi i šire, te pozvalo muslimane da se u subotu 11. jula pridruže, u vrijeme podne-namaza, dženazi-namazu u Potočarima sa dovom (molitvom) da se više nikada i nikome ne ponovi genocid.

Također Rijaset je ratificirao predloženi ugovor o donaciji Islamske razvojne banke u Džidi za izgradnju Studentskog doma Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Slijedom obilježavanja 600 godina islama na Balkanu, Rijaset Islamske zajednice je prihvatio pokroviteljstvo za organiziranje predramazanske manifestacije „Moj ummete" koja će se održati 16. augusta 2009. godine u Zenici. Rijaset je povjerio Muftijstvu zeničkom da bude domaćin i suorganizator ove manifestacije.

Služba za odnose s javnošću Rijaseta