Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema primio generalnog sekretara Igase i ambasadora Malte

Sarajevo, 25. juni 2009.(MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio generalnog sekretara Svjetske islamske humanitarne organizacije (IGASA) iz Saudijske Arabije Adnana Halil Baša.

Reisu-l-ulema je zahvalio na pomoći i podršci koju IGASA pruža BiH i predložio da nastavi s realizacijom humanitarnih projekata, među kojim je najznačajnije zbrinjavanje jetima, pomoć povratnicima i obnova vjerskih objekata.

Generalni sekretar IGASE je predložio potpisivanje okvirnog sporazuma o saradnji s Islamskom zajednicom u BiH, što je načelno prihvaćeno.

Dogovoreno je formiranje zajedničke komisije za proučavanje mogućih područja za saradnju i djelovanje IGASE u BiH. Razgovoru je prisustvovao i generalni sekretar Rijaseta Muhamed Salkić.

Susret s ambasadorom Malte
Sarajevo, Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio je danas ambasadora Malte u BiH dr. Christofa Maria Ftitzena.

Ambasador Malte je obavijestio reisu-l-ulemu o humanitarnim aktivnostima Malte, koja je u svijetu poznata po humanitarnoj misiji.

Amasador Christof Maria Fritzen se posebno interesirao za aktivnosti reisu-l-uleme na međuvjerskom dijalogu i izrazio svoju podršku naporima koji se čine da se dijalog između Islama i Zapada unaprijedi u pravcu međusobnog povjerenja.

Reisu-l-ulema je obavijestio ambasadora Malte o tome da dijalog nema alternative kada je u pitanju BiH koja živi na principu multikulturalnog i multireligijskog. Naravno, istaknuto je, da bi BiH bila uspješna kao država i društvo potrebno je razumijevanje i njenih komšija kao i to da i Evropa prepozna vrijednost multikulturalne doktrine koju BiH njeguje stotinama godina.