Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema u Tripoliju

Sarajevo, 23. juni 2009. (MINA) - U Tripoliju, Libija, jučer je  završen dvodnevni sastanak Odbora za zajedničku akciju pri Organizaciji islamske konferencije (OIC). Odbor je osnovan 1978. godine radi koordiniranog djelovanja u prezentaciji islamske vjere i kulture u svijetu.

Na sastanku Odbora za zajedničku akciju u Tripoliju, kojoj je prisustvovao i reisu-l-ulema dr. Mustafa Crić u pratnji muftije banjalučkog Edhema Čamdžića,  glavna tema bila je islamofobija, koja je još uvijek prisutna kako u medijima tako i u školskim knjigama.

Sa posebnom pažnjom na sastanku u Tripoliju razmatran je drugi posmatrački izvještaj sa 36. sesije Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a o islamofobiji za 2008. godinu, koji pokazuje da su islamofobični incidenti još uvijek prisutni kroz grafite na džamijama u mnogim europskim sredinama, kao što su grafiti u Milanu „zatvorite džamiju", zatim u Ženevi „niste dobro došli"te paljene džamije u Fazlagića Kuli u  Bosni  i Hercegovini.

Također, islamofobija je prisutna i u vezi sa hidžabom (mahramom) na način poziva da se zabrani pokrivanje muslimanki do nemogućnosti zapošljavanja muslimanki koje su pokrivene. Islamofobija se manifestuje vrlo često i kao opća kampanja kroz razne medije od kojih je najdrastičniji primjer film „Fitna", Girta Vildersa (Geert Wilders) poslanika u Holandskom parlamentu.

Pored izvještaja OIC-a, Odbor za zajedničku akciju razmatrao je u Tripoliju i izvještaj Europske unije o manjinama i diskriminaciji (EU-MIDIS) u kojem se također navode brojni primjeri diskriminacije prema muslimanima u mnogim zemljama članicama EU.

Imajući sve to na umu, Odbor za zajedničku akciju OIC-a je ocjenio obračanje predsjednika SAD-a Barak Obame u Ankari i Kairu kao dobar znak muslimanima da je dijalog između muslimanskog svijeta i Zapada moguć i potreban radi mira i sigurnosti u svijetu.

Također, Orbor se upoznao sa rezolucijom Europskog parlamnta od 15. januara ove godine da se 11. juli obilježava kao dan sjećanja na srebrenički genocid u Europi i zapadnom Balkanu. Na prijedlog predsjednika Odbora za fetve pri OIC-u Šejha el-Ibadija iz Jordana rezolucija Europskog parlamenta o srebreničkom genocida spomenuta je u završnom dokumntu Odbora za zajedničku akciju OIC-a kao važan korak na putu istine i pravde za žrtve genocida i kao važna poruka Europskog parlamenta da se zločin protiv čovječnosti neće tolerirati nigdje i nikada.

U svom obraćanju na sastankui u Tripoliju reisu-l-ulema dr. Cerić se zahvalio Odboru što je prepoznao važnost rezolucije Eurospkog parlamenta o srebreničkom genocidu i pozvao muslimane da se pridruže narednog 11. jula u dovi bosanskih muslimana da se više nikome i nikada ne ponovi gnocid.

- Mi smo u Bosni i Hercegovini svjesni povijesnih izazova s kojima se muslimani u svijetu danas suočavaju i svjesni smo nužnosti da ujedinimo našu pozitivnu energiju na putu vraćanja povjerenja unutar nas samih, a onda i povjerenja sa drugima i drugačijim narodima i kulturama s kojima živimo i radimo. Tačno je da ima onih koji na nas gledaju sa predrasudama i stereotipima, ali je mnogo više onih koji u nama vide prijatelje i partnere u izgradnji boljeg i pravednijeg svijeta za sve ljude dobre volje. Zato je važno da na svaki znak dobre volje bilo sa zapada ili istoka, bilo sa sjevera ili juga, uzvratimo sa mnogo više dobre volje baš onako kako nam se u Časnom Kur'anu kaže: - Dobra volja i zla volja nisu isto. Ti uvijek pokaži dobru volju pa ćeš vidjeti da će ti neprijatelj postati pravi prijatelj.

Dakle, islam nas uči da nije moralno svoj grijeh opravdavati tuđim grijehom - zaključio je reisu-l-ulema Cerić svoj govor u Tripoliju.