Logo

Reagovanje Savjeta muftije mostarskog

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

Mostar,12. juni 2009. (MINA)  - Savjet muftije mostarskog kojem su prisustvovali svi glavni imami s područja Muftijstva, na redovnoj sjednici Savjeta održanoj u srijedu 10. Juna 2009. ocijenili su istup predsjednika Regionalnog odbora Stranke demokratske akcije za Istočnu Hercegovinu, Ibrahima Kujana na Petom kongresu,  tendecioznim i netačnim u pogledu kvalifikacija iznesenih na račun imama i Islamske zajednice, a  nadasve štetnim za ukupne bošnjačke prilike i položaj u Hercegovini.

Islamska zajednica podsjeća da u okviru svog misijskog poslanja i uloge koju ima kao duhovno-moralna vertikala bošnjačkog naroda,  želi ostati do kraja zainteresirana za sudbinu Bošnjaka na ovim prostorima, pa će i dalje, sviđalo se to kome ili ne, biti ozbiljan korektiv djelovanja i rada političara  kojima je dato povjerenje da rade u interesu naroda, vjere i države. Islamska zajednica već davno je, za razliku od brojnih političkih prvaka, prepoznala značaj i interes povratka pa je na ovim prostorima, što uključuje i kompletan prostor Istočne Hercegovine, i odredila svoj kurs revitalizacije vjerskog života kroz obnovu vjerskih objekata, organiziranje stalnih imama na tom području i socijalno- humanitarnih programa i drugih vidova podrške za povratnike.

Gospodinu Ibrahimu Kujanu kao političkom predstavniku Bošnjaka Istoče Hercegovine umjesto dovođenja u pitanje društvene uloge i doprinosa Islamske zajednice bilo bi mnogo bolje da se bavi pitanjem odsustva Bošnjaka sa društveno-političke scene na ovom području, jer nema niti jednog poslanika u skupštinama općine, ali u isto vrijeme i biološkim reduciranjem broja Bošnjaka tamo, koji zbog nebrige i nestvaranja nikakvih uslova vegetiraju na još malim skupinama starih i iznemoglih, i na prste lahko izbrojanih u pojedinim mjestima.

Neozbiljne Izjave gosp. Kujana iznesene na Kongresu o „bavljenju imama privatnim biznisima, te udaranju šamara političarima i zalaženjem u politiku" samo su potvrda neznanja dotičnog u pogledu funkcije i misije Islamske zajednice, koja se, naravno,  neće baviti dnevnom politikom, ali hoće  ukazivati na sve anomalije u društvenom djelovanju svih grupa, pa i onih političkih, a posebno kada se radi o budućnosti naroda.

O kakvom biznisu gospodin Kujan govori, voljeli bismo da argumentovano čujemo, jer je to minimiziranje uloge i moralnog lika čestitih i odgovornih imama koji izgaraju zajedno sa malobrojnim povratnicima na području Istočne Hercegovine, prepuštenih i ostavljenih baš njima da budu njihov i politički, i društveni, i kulturni i socijalno- humanitarni oslonac, kaže se u reagovanju Savjeta muftije mostarskog.
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.