Logo

Hutba reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

(Zvornik, džumad-l-ukhra 12, 1430/juni 05, 2009)

Zvornik, 5. juni - ( MINA ) - Danas je reisu - l- ulema dr. Mustafa Cerić imamio džumu namaz i održao hutbu u džamiji Begsuja u Zvorniku. Prije džume namaza posjetio je medžlis IZ Zvornik i imao prijem kod načelnika općine Zvornik. Poslije džume namaza reisu-l-ulema je prisustvovao svečanosti otvaranja zgrade medžlisa IZ Zvornik.

MINA u cijelosti prenosi današnju hutbu reisu-l-uleme:

Reci im, Muhammde, dođite da vam kažem što vam je zabranjeno da činite:  1) zabranjeno vam je da Bogu druga pripisujete; 2) a zapovijeđno vam je da roditeljima činite dobro; 3) zabranjeno vam je da ubijate vlastitu djecu, jer Allah je osigurao nafaku i vama i njima; 4) zabranjeno vam je nemoral,  kako javno tako i tajno, 5) zabranjeno vam je da ubijate nevine ljude - to su vam zapovijesti koje možete razumjeti i sprovesti ih u djelo!

  • - Reci im, također: 6) zabranjeno vam je da se dohvatate imetka siročadi osim na najbolji način, sve dok siročad ne budu punodobna; 7) zapovijeda vam se da kad mjerite ili vagate, mjerite i vajgajte pravedno, jer Allah čovjeka duži onoliko koliko on sigurno može podnijeti; 8) zapovijeda vam se da kad govorite, govorite iskreno i pravedno, pa makar se radilo o vašim najbližim rođacima; 9) zapovijeda vam se da ispunite zavjet prema Uzvišenom Bogu - to su vam zapovijesti koje ih se trebate uvijek sjećati!
  • - I reci im Muhammede: 10) to je moj pravi put pa ga slijedite; nemojte ići putevima koji će vas razdvojiti od ovoga puta - eto to vam je zapovijest koja vam ukazuje kako da budete u Allahovoj milosti i zaštiti (Kur'an, 6:151-153).

Draga braćo i sestre, ovih deset Božjih zapovijedi čine bīt sistema moralnih vrijednosti svakog muslimana i muslimanke, odnosno svakog čovjeka koji vjeruje da je Bog, Stvoritelj svijetova, ustanovio moralne zakone na isti način kao što je ustanovio fizičke zakone koji omogućavaju život u kosmosu. I kao što ne bismo znali za postojanje fizičkog svijeta bez zakona fizike, tako isto ne bismo znali za postojanje duhovnog svijeta bez zakona morala, koji omogućavaju ljudima da žive u zajednicama i da proizvode kulturu koja ih čini prepoznatljivim bićima na Zemlji.

Dakle, Kur'an je knjiga koja sadrži sistem moralnih vrijednosti koji se nude čovjeku da ih prihvati kako bi bio prepoznatljiv po duhovnim vrijednostima koje čovjeka čine čovjekom i koje mu osiguravaju da bude upamćen po ovoj bosanskoj visokoj ocjeni, koju su naši djedovi vrlo jasno izrekli riječima: - Halal mu vjera! Doista, u tom je  filozofija morala na bosanski način, jer onaj kojem Dobri Bošnjani kažu: - Halal ti vjera - znači da je dostojan njihovog povjerenja, znači da u Boga vjeruje, znači da ih nije prevario, nije ih iznevjerio, nije im krivo mjerio, nije ih lagao, nije din za dinar prodavao, nije ih ogovarao, nije ih osramotio, nije ih ostavio kad im je najteže, nije ih optuživao da bi sebi mjesto pravio, nije ih progonio, nije im prijetio, nije ih zavađo, nije ih podcjenjivao, nije im obećavao, pa slagao.

Onaj kojem narod pokloni ovu titulu, njega slobodno moežmo ubrajoti među one za koje nam Alejhisselam kaže da su pravi vjernici, a to su oni koji „kad govore, ne lažu; kad obećaju, ispune obećanje; i kad im se povjeri emanet, oni ga vjerno nose".

Nasuprot ove časne titule, u našem narodu postoji i ona druga koja kaže: - Haram ti bilo! Jasno, onaj koji dozvoli da mu se to kaže znači da je iznevjerio povjerenje, znači da nije dostojan emaneta kojeg su mu Dobri Bošnjani povjerili, znači da se ubraja u one za koje je Alejhisselam rekao: ا - Tri su znaka za munafika - dvoličnjaka: kad govori, laže; kad obeća, ne ispuni obećanje; i kad mu se emanet povjeri, on emanet iznevjeri.

Braćo i sestre, bez obzira kako će to neki tumačiti, ali inspiraciju za današnju hutbu ovdje u Zvorniku dobio sam u jučerišnjem govoru Baraka Husejna Obame, predsjednika SAD-a, koji je jučer na Kairskom univerzitetu, gdje mu je i Al-Azhar univerzitet, jedan od najstarijih islamskih sveučilišta na svijetu, bio domaćin rekao ključnu kur'ansku poruku, a to je da nam Bog zapovijeda da „budemo svjesni Njega i da govorimo istinu". Naravno, poznata nam je ta Božija zapovijest, ali nam je važno da ju je ponovio čovjek koji ima misiju da svijet učini boljim i sigurnijim za sve ljude dobre volje. Važno nam je da je to rečeno u drevnom Kairu sa jasnom porukom da je islam vjera koju poštuje Amerika i da su muslimani ljudi koji su snažno pridonijeli općem napretku čovejčanstva. No, posebno nam je važno da Barak Husejn Obama nije zaboravio plač bosanskog djeteta u svom govoru i zato mu mi Dobri Bošnjani ovdje kažemo: - Halal ti vjera!

Neka nam Uzvišeni Allah pokaže pravi put do mira u Palestini i neka nas Svemogući Allah osnaži da svi budemo u službi dobrih odnosa među ljudima i narodima cijeloga svijeta!

Neka Milostivi Allah blagoslovi čovjeka koji je u misiji mira na Zemlji, među svim vjerama i nacijama!

I neka nas ovdje Sveznajući Allah pouči da govorimo istinu, da ispunjavamo obećanja i da povjereni nam emanet nosimo hrabro i ponosno! Amin!       

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.