A+ A A-

Oštra osuda višemjesečne kampanje protiv IZ-e

FEDERALNA TELEVIZIJA U BiH

Programski kolegij
Sarajevo

 

PREDMET: Reagovanje

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji najoštrije osuđuje višemjesečnu kampanju Federalne televizije protiv Islamske zajednice, kojom se nastoje omalovažiti vjerske i tradicionalne vrijednosti koje baštini Islamska zajednica i, prije svega, oskrnaviti njen neosporni autoritet u narodu na čelu sa reisu-l-ulemom dr. Mustafom ef. Cerićem.

Prije posjete Reisu-l-uleme Sandžaku možda ste imali pravo na zbunjenost i neobaviještenost, ali nakon ovog, za Bošnjake u Sandžaku, istorijskog događaja čiji značaj nisu uspjele umanjiti silne medijske kampanje vaše televizije i srbijanskih medija, kao ni nezapamćeni policijski kordoni, vaše informisanje u, slobodno možemo reći, antimuslimanskoj emisiji „60 minuta" zapravo pokazuje da ste se jasno svrstali u red agresora na Islamsku zajednicu u Sandžaku.

Zar nije dovoljno to što su Bošnjaci u Sandžaku prepušteni kandžama srpskih obavještajnih i nacionalističkih organizacija, a da im njihova matica Bosna i Hercegovina, zbog svojih još svježih rana i nedostataka u državnom ustavu, ne može priteći u pomoć. Za vas očito da nije, jer ste požurili da baš iz Sarajeva pošaljete podršku slugama beogradskog režima koji skoro dvije posljednje godine svim raspoloživim sredstvima nastoje poljuljati posljednji stožer opstanka Bošnjaka i muslimana u Srbiji.

Svjesni smo slabosti što i ovakve udarce doživljavamo emotivno, iako se ne osjećamo slabim niti ugroženim od onih koji, poput vas, blateći sopstvene vrijednosti dodvoravanjem drugima, žele ostvariti sitne interese.

Prošla su vremena kada su propagande po modelu „idejno-političke diferencijacije", sa presudama ili bez njih, odvodile ljude na Goli otok i druga stratišta.
Zato smo uvjereni da će sve ovo što se danas dešava Bošnjacima sa obje strane Drine samo ojačati njihovu odlučnost u borbi za očuvanje sopstvenog dostojanstva i identiteta kroz izgradnju jakih vjerskih, kulturnih, nacionalnih i drugih institucija.

 

Portparol Mešihata

Sead ef. Šaćirović