Logo

Diana Wallis i Jelko Kacin laureati nagrade ‘’SREBRENICA 1995’’

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

Sarajevo, 25. maj 2009. (MINA) - Odlukom predstavnica udruženja građana ''Pokret majke enklava Srebrenice i Žepe'' Sarajevo i udruženja građana "Žene Podrinja" Bratunac, ovogodišnji laureati nagrade  ‘'SREBRENICA 1995'' su potpredsjednica Evropskog parlamenta Diana Wallis i poslanik Evropskog parlamenta Jelko Kacin.

Nagrada im se dodjeljuje zbog prijateljstva prema Bosni i Hercegovini pokazanom iniciranjem i usvajanjem Rezolucije o Srebrenici pred Evropskim parlamentom. Ovom Rezolucijom Evopski parlament poziva države članice Evropske unije i države zapadnog Balkana da 11. juli obilježavaju kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Dobtinici priznanja ‘'POTOČARSKA POVELJA'' ove godine su Beriz Belkić, zbog njegovog nesebičnog truda i velikog doprinosa na uspostavi Memorijalnog centra «Srebrenica/Potočari spomen obilježje i mezarje» i Murat Hurtić, koji svih ovih godina ulaže ogromne napore radeći na otkrivanju masovnih grobnica i ekshumiranju posmrtnih ostataka žrtava.

Ceremonija uručenja nagrade i priznanja će se, kao i prethodnih godina, održati 10. jula 2009. u Memorijalnom centru «Srebrenica/Potočari spomen obilježje i mezarje». Program ceremonije biće  naknadno objavljen.

O istorijatu nagrade:

Reisu-l-ulema dr. Mustafa efendija Cerić je utemeljivač nagrade ‘'SREBRENICA 1995" i priznanja ‘'POTOČARSKA POVELJA'' koji se uručuju svake godine na godišnjicu sjećanja na žrtve genocida počinjenog u Srebrenici, kao priznanje onima koji se bore protiv genocida, a promovišu mir i toleranciju u cijelom svijetu.

Predstavnice udruženja porodica žrtava genocida odlučuju o osobama ili institucijama koje trebaju dobiti nagradu i priznanje.

Odlukom osnivača, Reisu-l-uleme, i uz saglasnost udruženja porodica žrtava genocida, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava je 2007. godine preuzeo nadležnost.

Dosadašnji dobitnici nagrade ‘'SREBRENICA 1995'' hronološkim redom su Tadeusz Mazowiecki - bivši Specijalni izvještač UN-a za ljudska prava, Tilman Zulch - predsjednik saveza ugroženih naroda, počasni kongresmen Chris Smith i Joseph R. Biden - bivši senator, sadašnji potpredsjednik SAD, a priznanja ‘'POTOČARSKA POVELJA'', Paddy Ashdown - bivši Visoki predstavnik u BiH, Fuad Riad - bivši sudija Haškog tribunala, gosp. Amor Mašović - šef federalne komisije za nestala lica i ekshumacije i udruženja porodica žrtava genocida.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.