A+ A A-

Reisu-l-ulema danas završava posjetu Sandžaku

Sarajevo, 20. maj 2009. (MINA) - Delegacija Islamske zajednice u BiH koju predvodi reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić završava danas trodnevnu posjetu Mešihatu Islamske zajednice Sandžaka.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić će u 10.00 sati u Novom Pazaru održati konferenciju za novinare, podne namaz će klanjati u džamiji u Novoj Varoši, a potom će posjetiti Prijepolje gdje će u Domu kulture biti priređen doček. Potom će posjetiti Priboj, čime se završava trodnevna zvanična posjeta.

Tokom jučerašnjeg dana reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić sa svojom suprugom Azra hanumom i Edhemom Bičakčićem, predsjednikom Sabora IZ-e u BiH, Muhamedom Salkićem,generalnim sekretarom Rijaseta , Azizom Kadribegovićem galvnim i odgovornim urednikom Preporoda, Azizom Hasanovićem, potpredsjednikom Sabora IZ-e u BiH i Mirzom Šabićem, članom Mešihata IZ-e u Hrvatskoj je posjetio Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru, Mekteb „Rewda i Wildan" i medresu „ Gazi Isa-beg" u Novom Pazaru.

Na Fakultetu za islamske studije Reisu-l-ulemu i članove delegacije je primio dekan dr. hfz. Almir Pramenković.On je predstavio Fakultet, historijat i njegove aktivnosti. Dekan je naglasio da je ovo fakultet koji ima 6 studijskih programa i da je kao takav jedinstven na Balkanu.

Reisu-l-ulema se tom prilikom obratio prisutnim studentima i razgovarao o uslovima, njihovim planovima za dalje školovanje i poručio studentima da se odgajaju i spremaju za život kako bi najefikasnije prenijeli stečeno znanje.
Glavni muftija Muamer ef. Zukorlić je u obraćanju upoznao goste da je ovo najskuplja parcela u gradu i da je na toj najskupljoj parceli izgrađen Fakultet i biblioteka kako bi se pridao značaj obrazovanju i nauci.

Nakon posjete FIS-u uslijedila je posjeta Mektebu. U mektebu ih je dočekao direktor Mersad Curić, koji je goste proveo kroz zgradu Mekteba na Paricama. Djeca od najmanjih uzrasta u jaslicama, preko predškolskog uzrasta do školskog impresionirali su goste izvođenjem ilahija, recitala i učenjem Kur'ana.

Visoka delegacija koju predvodi Reisu-l-ulema je također posjetila i medresu, srednje-obrazovno-odgojnu ustanovu. U ženskom odjeljenju dočekao ih je direktor medrese Nedžad ef. Hasanović i pomoćnica direktora za nastavu mr. Misala Pramenković. Ona je upoznala Reisu-l-ulemu o nastavnom planu i programu Medrese i ostalim aktivnostima u internatu.

U muškom odjeljenju Reisu-l-ulema je održao kraće predavanje učenicima, čestitao Glavnom muftiji i direktoru medrese Nedžad ef. Hasanoviću na postignutim rezultatima u Medresi.

Reisu-l-ulema je sa svojim saradnicima obišao zgradu Univerziteta, sale za sastanke, učione, biblioteku, TV Universu, kabinete informatike. Amfiteatar je još u fazi izgradnje. Biblioteka je osnovana skoro, i sadrži oko 8000 naslova. TV Universa trenutno emituje eksperimentalni program.
Nakon obilaska zgrade, predsjednik Internacionalnog univerziteta Muamer ef. Zukorlić i rektor prof. dr. Mevlud Dudić primili su delegaciju predvođenu Reisu-l-ulemom.

Rektor Univerziteta je predstavio gostima Internacionalni univerzitet nakon čega se Reisu-l-ulema obratio studentima.

On je ukazao na četiri stvari koje su važne za svaku civilizaciju: mitologija i znanost, pravo i sila, sloboda i ropstvo, legitimnost i nelegitimnost. „U koliko budete razlikovati ove stvari uspjet ćete u životu." - kazao je Reisu-l-ulema.

Reisu-l-ulema je prisustvovao i ispraćaju nove generacije maturanata Gazi Isa begove medrese u Novom Pazaru gdje je na gradskom trgu u prisustvu velikog broja muslimana održao govor.

-Mi muslimani Bošnjaci na Balkanu smo jedan narod, u nama kuca jedno srce i jedna duša i niko nas ne može rastaviti, poručio je uz ostalo reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.