A+ A A-

Reisu-l-ulema na Svjetskom halal forumu Maleziji

Kuala Lumpur, 4. maj 2009. (MINA) -  Danas je u Kuala Lumporu, Malezija, otvoren 4. Svjetski halal forum. Riječ je o globalnom projektu proizvodnje halal hrane. Osnovan 2006. godine, Svjetski halal forum danas ima 2000 dlegata iz četrdesetak zmalja. Na ovom 4. Halal forumu u Kuala Lumpuru naša zemlja je prdstavljena kroz štand organske hrana „Jukan" iz Gračanice. Pord toga, „Širbegović grupa" je potpisao memorandom o razumijevanju u kojem je podržan projekat bosankog halal huba u Gračanici. Na Forumu su podneseni značajni referati o temama kao što su: serviranje halal hrane, laboratorijsko testiranje i analiza halal hrane, klanje životinja i procesuiranje halal mesa, halal kozmetika te halal financije. Kao specijalni učesnik Halal foruma u Kuala Lumporu reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je održao predavanje o temi: Strateške investicije u halal industriji, u kojem je između ostalog rekao:

-Islam je vjera moralnih zahtjeva koji imaju za cilj da štite i reproduciraju zdrav ljudski život. Tako treba razumijeti halal princip na kojem stoji svijet i na kojem se produžava ljudska vrsta. Dakle, po islamu je sve dozvoljeno (halal) osim ono što je zabranjeno (haram). Nekim ljudima je haram slađi od halala ne zato što je zdraviji, već zato što su proizvođači harama vještiji da haram učine privlačnijim. Stoga se proizvođači halala moraju obučiti da budu uspješniji od proizvođača harama i tako osvoje povjerenje potrošača.

Očito, ovaj Svjetski halal forum u Kuala Lumpuri ima to za cilj - privući pažnju potrošača na kvalitet halal hrane, kao zdrave ishrane. No, halal princip ne trba reducirati samo na hranu, već to treba proširiti i na druge oblasti ljudskog ponašanja, posebno u ublasti financija, ekologije i socijalne pravde. Neko je lijepo rekao da strategija bez taktike je spori način do uspjeha, ali taktika bez strategije je galama do neuspjeha. Dakle, muslimani imaju obavezu da strategijom o halal malu u ekonomiji, o halal odnosu prema prirodi, te halal postupku prema ljudima pokažu svijetu ljepotu islama i dobroćudnost muslimana.

Uvjeren sam da će ovaj 4. Svjetski halal forum u Kulala Lumpuru, Malezija, upravo poslati takvu poruku u svijet, a to je da je islam vjera zdrave i napredne misli te da su muslimani miroljubivi ljudi baš kao što to vidimo u prijatljskoj Malezji, koja na najbolji način primjenjuje fundamntalna načela islama. Da, tako je, Malezija je najbolji primjer kako su fundamntalna načela islama primjenjljiva u praksi muslimana - zaključio je reisu-l-ulma Cerić svoje izlaganje u Kulala Lumpuru.