Logo

Zahvala Evropskom parlamentu

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

Sarajevo, 22. april 2009. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić i predstavnice  Udruženja « Majke Srebrenice i Žepe »,  Munira Subašić i Kada Hotić i predsjednica Udruženja « Žena-žrtva rata »  Bakira Hasečić otputovali su danas u Strazbur gdje će ih sutra u 12,30  (u četvrtak, 23. aprila 2009.) primiti  predsjednik Evropskog parlamenta  Hans-Gert  Petering.

Tom prilikom će žrtve genocida predati predsjedniku Evropskog parlamenta tradicionalni bosanski ćilim i džezvu u znak  zahvalnosti parlamentarcima koji su 15. januara 2009. godine izglasali Rezoluciju o  proglašenju 11. jula  Danom  sjećanja na genocid u Srebrenici i pozvali sve članice Evropske unije i zemlje Zapadnog Balkana da se pridruže žrtvama genocida i da u svojim parlamentima također donesu odluku o Danu sjećanja na genocid u Srebrenici, najveće stradanje civila i nevinih ljudi  koje se dogodilo  potkraj 20. stoljeća.

Tradicionalni bosansko-hercegovački ćilim je ručni rad bosanskih žena  u umjetničkoj radionici  STILL-A, mr. Amile Smajlović, a bosansku džezvu je izradio poznati sarajevski kazandžija Nasir Jabučar.

Uz metalnu ploču sa posvetom na bosanskom, engleskom, francuskom i njemačkom jeziku bosanki ćilim i džezva bit će izloženi na zidu i holu Evropskog parlamnta, kao trajna zahvalnost žrtava genocida u Bosni i Hercegovini za povijesnu rezoluciju Evropskog parlamnta o genocidu u Srebrenici.
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.