Logo

Saopćenje Službe Rijaseta za odnose s javnošću

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

Sarajevo, 20.04.09. (MINA) - Povodom saopćenja Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i političke partije „Naša stranka" u kojima se, izvan konteksta i proizvoljno interpretiraju i na tim temeljima kritiziraju mišljenja i stavovi vrhovnog poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, Služba za odnose s javnošću Rijaseta IZ-e izdaje saopćenje u kojem se kaže:

- Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini cijeni slobodu mišljenja i govora SDP-a i političke partije „Naša stranka" o svim javno iznesenim mišljenjima i govorima reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića. Također, cijenimo što su se SDP-e i politička partija „Naša stranka" legitimirali u zajedničkom poduhvatu prema Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, koju već duže vrijeme provode neki elektronski i printani mediji.

Međutim, Služba za odnose s javnošću Rijaseta izražava žaljenje što se, u nedostatku pravih ideja za napredak bosanske države i bosanskog društva SDP-e i „Naša stranka" služe potrošnim ideološkim stereotipima i što im je u političkoj propagandi Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini jedino sredstvo koje opravdava njihov politički cilj, a to je zastrašivanje Bošnjaka muslimana da razvijaju svoj nacionalni identitet. Politika osporavanja nacionalnog ponosa Bošnjaka u zamjenu za potrošenu ideologiju, koja nije osposobila Bošnjake da se odbrane od progona, ubijanja, silovanja i na kraju genocida, nije dobronamjerna politika za bosanske muslimane i zato Islamska zajednica ima pravo i obavezu da kod bosanskih muslimana razvija i nacionalni osjećaj kao općepriznatu vrijednost svakog naroda na svijetu.

Žao nam je, također, što se Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine i politička partija „Naša stranka" teško oslobađaju naslijeđa prema kojem imaju pravo monopola na istinu o svemu i svačemu, posebno u odnosu na vjeru i naciju Bošnjaka. Dobro bi bilo da SDP-e i politička partija „Naša stranka" shvate da je prošlo vrijeme monopola na tumačenje vjere i nacije na principu agresivnog ateizma i ideološkog paternalizma, pod kojim je Islamska zajednica dugo patila i trpila.

Ovo je vrijeme slobode mišljenja i govora i zato smo uvjerenja da bi bilo svima korisnije da SDP-e i politička partija „Naša stranka" umjesto osporavanja vjere i nacije bilo kome, prihvate slobodu i pravo svakog pojedinca i zajednice da žive u miru svoje vjere i nacije. Nema razlike između ideološke, nacionalističke i vjerske isključivosti., kaže se u saopćenju Službe Rijaseta za odnose s javnošću.
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.