Logo

Imam Agić na susretu vjerskih lidera

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

Sarajevo, 15. april 2009. (MINA) - Glavni imam Islamske zajednice Bosnjaka u SAD dr. Senad ef. Agić prisustvovat ce, u svojstvu clana Upravnog odbora Savjeta 400,000 muslimana Čikaga, susretu vjerskih lidera u povodu historijskoga čina otvaranja Muzeja holokausta i edukativnog centra u sjevernom predgradu Čikagua u Skokiju.

Imam Agić će se obratiti skupu sa ekumenskom porukom i dovom za bolje sutra čovječanstva. Njega će pred predstavnicima većine religijskih tradicija u Americi predstaviti izvršni direktor Muzeja gosp. Rick Hirschhaut.

Ovaj skup biće održan u petak 17. aprila, dva dana pred svečano otvaranje muzeja, u kojem će u galeriji "Legacy of Absence" biti postavljeni i eksponati, koji će podsjećati na genocid u BiH.

Muzej ima za cilj čuvati uspomene na tragični gubitak ljudskih života kao rezultat pretjerane mržnje i predrasuda, ne zadržavajući se samo na opisu i predstavljanju tragedija Jevreja, već sa globalnom perspektivom, osvjetljavajući sadašnjim i generacijama koje dolaze historiju povreda ljudskih prava širom svijeta i tokom njegove cjelokupne povijesti.

Prisutnim će se kao glavni govornik obratiti Eboo Patel, savjetnik predsjednika Obame za vjerska pitanja i osnivač i izvršni direktor "Interfaith Youth Core."

Na svecanom otvaranju Muzeja 19. aprila, govoriće Bill Clinton i Elie Wiesel, kao i guverner Illinoisa Pat Quinn.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.