Promo banner

A+ A A-

Posjeta IDB delegacije

Sarajevo, 2. april 2009. (MINA) -  U  posjeti Islamskoj zajednici u BIH  od 7. marta do 2. aprila 2009. godine bila je delegacija Islamske banke za razvoj sa sjedištem u DžeddiIDB-a: dr Avad Salim el-Usejmin, pomoćnik presjednika banke za specijalnu pomoć i Muhamed Ahmed Salim, šef IDB projekata u BiH.

Delegaciju je na kraju posjete u četvrtak 2. aprila primio reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

Po efikasnosti izvođenja projekata i procentu iskorištenosti odobrenih sredstava Bosna i Hercegovina je na prvom mjestu u svijetu. Po obimu projekata je na drugom mjestu odmah nakon Indije.

Delegacija je u BiH na terenu posjetila slijedeće projekte koji se realizuju : 21  Bošnjačka gimnazija, 24 Karadžozbegova medresu u Mostaru, 25 mikrokereditna linija za pomoć povratnicima u BiH, 26 Behrembegova medresa uTuzli (žensko odjeljenje), 29 Elči Ibrahim pašina medresa u Travniku, 30 Razvoj baza podataka Vakufske direkcije, 31 projekti podršeke povratnicima u BiH, proojekt proširenja Pedagoškog fakulteta u Zenici, Dom Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i revolving studentski krediti IDB'a.

Domaćin posjete je bio Ured  Rijaseta za kontakte sa islamskim svijetom.

- Posjeta je bila vrlo uspješna, dobro organizovana. Članovi delegacije su veoma zadovoljni kvalitetom, dinamikom i  efikasnošću izvođenja projekata. Jedine prmjedbe su bile oko vođenja studentskih ktredita koji će vjerovatno iz Rijaseta biti prebačeni na BBI, izjavio je za MINu Ibrahim Ahmetagić, šef Ureda Rijaseta za kontakte s islamskim svijetom.