Logo

Priopćenje Mešihata IZ-e u Hrvatskoj

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

Islamska zajednica u Hrvatskoj već mjesecima prati zbivanja u i oko Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Svjedoci smo nimalo blage neuljudne kritike, bolje reći napada, na Islamsku zajednicu, a posebno na vrhovnog poglavara reisu-l-ulemu. Stječe se dojam, da je nekim medijima u Bosni i Hercegovini stalo do potpunog uništenja moralnog autoriteta Islamske zajednice i njenih čelnih ljudi.

Razumijemo i prihvaćamo konstruktivnu kritiku koja je u novim društvenim okolnostima potrebna, pa i nužna, ali ne možemo prihvatili kritizerstvo čiji je cilj omalovažiti čovjeka i njegove vrijednosti, a posebice Islamsku zajednicu kao moralnu i duhovnu instituciju našeg naroda. Nigdje u svijetu kao u bosanskim medijima ne omalovažava se islam i njegove institucije. Metoda obračuna s našom vjerom i njezinim nositeljima neodoljivo nas podsjeća na osamdesete godine prošlog stoljeća kada su brojni muslimanski intelektualci bili proganjani i stradavali u pomamnoj kampanji. Tadašnji progonitelji, očito su dobili svoje nasljednike u nekim današnjim bosanskohercegovačkim medijima koji vode rat protiv Islamske zajednice pod plaštom borbe protiv kriminala, korupcije i mračnih zakulisnih igara. Na veliku žalost nositelji ove bjesomučne kampanje pronalaze svoje istomišljenike i među intelektualcima u Islamskoj zajednici. Prokletstvo našeg naroda i pripadnika naše vjere leži u dubokoj podvojenosti koju nikako da premostimo. Uništavanjem, na ovakav način same matice naroda i vjere, nositelji ovakvih tendencija uništavaju i njezinu dijasporu i dovode cijeli narod u bezizlazno stanje.

Islamska zajednica u Hrvatskoj, iako u drugoj državi i s drugim problemima i izazovima ne može mirno promatrali događaje u matičnoj Zajednici i prihvaćati takve kvalifikacije.

Također, Islamska zajednica na ovim područjima mora prestati biti servis politici i političarima. Naše mimbere i ćurseve više ne smijemo prepuštati njima, jer nam nakon toga teško tko može vjerovati. Ovi napadi ukazuju na činjenicu, da se Islamska zajednica nije snašla u demokraciji koja sa sobom nosi brojne neugodne izazove. Ne uspijevamo pronaći put respektabilne prisutni u društvenim procesima s autentičnim islamskim vrijednostima. Sve je više kritičkih pojava u narodu, koje ukazuju, da se ovakvim ponašanjem poigravamo sa teško stečenim moralnim autoritetom. Stoga apeliramo na sve u Islamskoj zajednici koji mogu pomoći moralnoj obnovi naše Zajednice, da ove događaje prihvaćaju kao izazov u našem vjerskom i nacionalnom sazrijevanju.
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.