Logo

Otvoreno pismo članu Predsjedništva Komšiću

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

Sarajevo, 11. mart 2009. (MINA) - Udruženje građana „Obični ljudi"iz Gluhe Bukovice, Općina Travnik, uputilo je otvoreno pismo članu Predsjedništva BiH g. Željki Komšiću.

            U pismu se kaže :

            -Poštovani gosp. Komšić,

            Džematski odbor našeg džemata Gluha Bukovica, Medžlis Islamske zajednice Travnik, uputio Vam je otvoreno pismo od 11. februra 2009. godine sa zahtjevom da se, kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjasnite da li smatrate da na jednom dijelu naše države žive ludaci i primitivci koji urlaju u srednjovjekovnom zanosu? Ako ne smatrate, da li ste rekli prilikom prijema novinara političkog magazina „60 minuta" da su neprihvatljive navedene kvalifikacije i da je protivno načelima o ljudskim pravima  proglašavati stanovnike jednog sela ludim i primitivnim?

            Pošto niste odgovorili na pismo našeg Džematskog odbora, džematlije sela Gluha Bukovica su sa 400 potpisa obnovili zahtjev Džematskog odbora, očekujući da će Vam to biti dovoljan dokaz koliko nam je važno da saznamo da li su neprimjerene kvalifikacije o nama „običnim ljudima" iz Gluhe Bukovice urednika političkog magazina „60 minuta" Bakira Hadžiomerovića njegov osobni stav ili iza njega stojite Vi i Vaša politička partija?
Vi ste ostali i gluhi i nijemi na sva pisma iz Gluhe Bukovice i na sve urgencije da se izjasnite javnim očitovanjem, ili da nas primite u svom predsjedničkom kabinetu kao što ste primili ekipu novinara „60 minuta" na čelu sa Bakirom Hadžiomerovićem.

            Nismo toliko maštoviti pa da pomislimo i da nam neku nagradu dodijelite, ali smo očekivali, možda, da nas posjetite, kao što nas je više puta posjetio naš vrhovni poglavar reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, pa da se na licu mjesta uvjerite da li smo mi „ludaci i primitivci koji urlaju u srednjovjekovnom zanosu", kao što tvrdi Bakir Hadžiomerović, ili smo mi „obični ljudi" koji jedva sastavljaju kraj s krajem i još uz to moraju plaćati nametnutu taksu za Federalnu televiziju koja nam gazi osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na ljudski ponos i čast.
            I kad smo pomislili da sve treba ostaviti sudu da donese konačnu presudu o slučaju našeg imama Rešada Omerhodžića i kad smo povjerovali da će se mediji sustegnuti od daljnjeg širenja predrasuda o našem selu kao „ludačkom i primitivnom", i kada smo pomislili da će prestati islamofobična hajka o našoj džamiji kao pedofilskoj, ponovo smo šokirani govorom mržnje političkog magazina „60 minuta" prošlog ponedjeljka (09.03. 2009), gdje se iznova imputira našoj džamiji pedofilija i našem džematu beščašće i nemoral.

            Gosp. Komšiću, mi Vas u ime Udruženja „Obični ljudi" Gluha Bukovica, koje je osnovano radi zaštite ljudskih prava i dostojanstva čovjeka, ovim putem još jednom pozivamo da se izjasnite da li smatrate da smo mi seljani Gluhe Bukovice „ludaci i primitivci"? Ako to ne smatrate, onda nam to jasno i nedvosmisleno kažite i ogradite se od politike govora mržnje i islamofobije koju prakticira Federalna televizija, posebno kroz politički magazin „60 minuta". Ako i nakon ovoga našeg pisma ostanete gluhi i nijemi, mi Vas pozivamo da posjetite naše selo ili da nas primite u Vaš kabinet kako bi nas upoznali i kako bi se uvjerili da smo mi, doisita, samo „obični ljudi", koji su, možda, neobični u svom zahtjevu da im niko ne smije kaljati obraz i udarati na čast.
            U nadi da ćete ovo naše pismo shvatiti vrlo ozbiljno i da će se i u Vama probuditi osjećaj ljudske časti do koje drže svi razumni ljudi, mi Vas toplo pozdravljamo i želimo svako dobro u Vašem ličnom životu i poslovnom radu, kaže se u otvorenom pismu Udruženje građana „Obični ljudi" Gluha Bukovica, kojeg je potpisao predsjednik Senahid Mulalić.
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.