Promo banner

A+ A A-

Pismo podrške imama i džematskih rukovodstava IZ u BiH i Njemačkoj

Imami i džematska rukovodstva njemačke Oblasti Hessen uputili su pismo podrške Islamskoj zajednici u BiH i Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj. U pismu se kaže:

- Mi, imami i članovi džematskih rukovodstava Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj -Oblasti Hessen koja obuhvata džemate-lokalne zajednice sa pokrajina SR Njemačke: Hessen, Rheinland Pfalz, Saarland, i dijelova Baden Wurtemberg i Bayern, na svom redovnom sastanku u Mainz-u. 17. januara. 2009. godine, podstaknuti ničim opravdanim, drskim, bahatim, krajnje banalnim i primitivnim tretiranjem Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, njenih ustanova i duhovnog vodstva na čelu sa reisu-l-ulemom dr. Mustafom ef. Cerić, u javnim medijima u Bosni i Hercegovini od strane pojedinih novinara i urednika, podižemo svoj glas u odbranu:

Prvo: Naše Islamske zajednice u BiH čiji smo sastavni dio i cjelina. Ona je naš oslonac za duhovno uzdizanje, duhovno jedinstvo i orijentir za našu budućnost. Onima koji je hoće najprije okaljati a potom od naroda vjerničkog otrgnuti poručujemo: Svi smo mi Islamska zajednica i njeni čuvari.

Drugo: Našem reisu-l-ulemi dajemo našu svesrdnu podršku u radu, zalaganjima i jasnoj perspektivi za našu vjeru i naš narod, kao i njegova humana zalaganja za druge narode, kao i za čovjeka uopće.

I treće: Mi podržavamo izabrana rukovodstva u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj kao i naše duhovno vodstvo počevši od imama, pa do muftije IZBNJ uz jasan naglasak naš da se započeti procesi promjena u IZBNJ imaju kroz izabrane organe i ustanove, u jednoj Ššrokoj i demokratskoj atmosferi dovesti do svoga kraja.

 

Ishak Alešević, glavni imam za Oblast Hessen

Mannheim, 26. februar, 2009.