Promo banner

A+ A A-

Izjava Skupštine Medžlisa IZ Zvornik

Sarajevo, 23. februar 2009. (MINA) - Gradnja Islamskog centra u Zvorniku je privedena kraju. Radno otvaranje je bilo u nedjelju 22. februara 2009. godine, i to trećom redovnom skupštinom Medžlisa Islamske zajednice Zvornik. Predstavnici iz svih džemata su prisustvovali ovom radosnom činu.

Skupšinu je započeo učenjem Kur'ana Ahmed ef. Memić. Nakon toga je predsjednik Medžlisa Mustafa Muharemović otvorio Skupštinu i najavio veoma bogat i uspješan izvještaj o radu u 2008. godini. Glavni imam Nurija ef. Čikarić je uveo u raspravu o vjersko-prosvjetnom radu. O ovoj tački dnevnog reda se najviše govorilu u cilju daljnjeg uspješnog rada na polju mektebske nastave.

Izvještaji o vjersko-prosvetnom, administrativno-pravnom, o ukupnom radu i realizaciji budžeta su jednoglasno usvojeni. Konstatovano je da je prošla godina bila veoma uspješna u svim segmentima rada. Takođe su usvojeni plan rada za 2009. godinu i plan budžeta Medžlisa.

Na prijedlog nekoliko članova Skupštine je usvojena sljedeća rezolucija o aktuelnim napadima na institucije Islamske zajednice.

„Povodom sve žešćih medijskih napada na Islamsku zajednicu i njene institucije: Rijaset, reisu-l-ulemu i imame, Skupština Medžlisa Islamske zajednice Zvornik na trećoj redovnoj sjednici održanoj 27. safera 1430. h.g. / 22. februara 2009. godine u Zvorniku, obraća se javnosti saopćenjem u kojem ističe, da sve napade na institucije IZ-e, doživljava kao napade na sve muslimane. Rijaset i reisu-l-ulema su vrhovne institucije IZ-e i kao takve bi se trebale poštovati od strane svih medija. Medijska kampanja protiv gradnje zgrade Rijaseta je uperena protiv Rijaseta kao institucije, a ne pojedinca, a napade na reisu-l-ulemu doživljavamo kao napade na sve nas. Reisu-l-ulema je naš vrhovni poglavar.

Uporno medijsko prenaglašavanje i isticanje posla kojim se bavi neka okrivljena osoba razumijevamo kao namjerni čin u cilju diskreditacije i svih onih koji se časno i odgovorno bave tim poslom (u ovom slučaju imamskim). Nijedan drugi okrivljeni se ne proziva po svojoj službenoj funkciji, pa smatramo da je to u namjeri omalovažavanja svih imama. Cilj ovog isticanja i ovolike medijske pozornosti i jeste diskreditovanje svih imama.

Skupština MIZ-a Zvornik daje punu podršku svom reisu-l-ulemi Mustafi ef. Ceriću. Iako trenutno obnavljamo jedanaest džamija, a za njih četiri teku pripreme, svojim skromnim prilogom ćemo pomoći izgradnju zgrade Rijaseta, kao našeg sjedišta i reprezenta cjelokupne Islamske zajednice."