edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Protest Islamske zajednice FTV

Sarajevo, 11. februar 2009. (MINA) - Urednica Informativnog programa Federalne televizije, Duška Jurišić, svojim komentarom na protest Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u povodu drskog vrijeđanja i iznošenja kleveta o Islamskoj zajednici i vrhovnom poglavaru muslimana u našoj zemlji i bošnjačkoj dijaspori, emitovanom u Dnevniku 2, 10. 02. 2009. g., povrijedila je Kodeks o emitovanju radio televizijskog programa, te izrekla paušalne sudove i ocjene.

Podsjećamo da član 19 Kodeksa o emitovanju radio televizijskog program definira pravo na odgovor u kojem se, između ostalog, kaže: "Radio i televizijske stanice će omogućiti pravo na odgovor kada emitiraju program koji stavlja neku osobu u nepovoljnu poziciju, ili pod drugim okolnostima, ukoliko tako zahtijevaju principi pravednosti i nepristrasnosti... Odgovor neće biti popraćen protivodgovorom ili dodatnim komentarom stanice, pogotovo ako je riječ o informativno političkim programima."

Svojim komentarom urednica Informativnog programa Federalne televizije, Duška Jurišić, je svjesno ili nesvjesno povrijedila član 19 Kodeksa.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i dalje čeka izvinjenje Federalne televizije zbog iznijetih neistina, uvredljivih kvalifikacija i, u ime suda i sudije, izrečenih presuda o Islamskoj zajednici i reisu-l-ulemi kao vrhovnom poglavaru muslimana, kaže se u saopćenju Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH.