A+ A A-

Saopćenje u povodu optužbi na imama u džematu Gluha Bukovica

Sarajevo, 8. februar 2009. (MINA) Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, zbog interesa javnosti, a u povodu optužbi izrečenih o imamu u džematu Gluha Bukovica (Medžlis Islamske zajednice Travnik), ovim putem ističe činjenicu da je u toku postupak kod nadležnog suda u Travniku koji tretira ovaj predmet.

S tim u vezi, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ostaje pri svom principijelnom stavu da ne komentira slučajeve koji su predmet sudskog postupka. Islamska zajednica ima povjerenje u nadležne državne institucije za sprovođenje zakona u Bosni i Hercegovini i nada se brzom okončanju pomenutog sudskog postupka. Niko nema pravo preuzimati ulogu sudije izvan i iznad suda i proglašavati bilo koga krivim. Treba odbaciti logiku da je svako kriv dok ne dokaže da je nevin, i dosljedno prihvatiti načelo da je svako nevin dok se ne dokaže da je kriv.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je bila i ostala otvorena za transparentan i objektivan sud o njenom radu i aktivnostima i zato odlučno odbacuje bilo kakvu vrstu nasilja ili postupaka koji ograničavaju lične i profesionalne slobode, kaže se u saopćenju Službe Rijaseta za odnose s javnošću.