A+ A A-

Počela gradnja sjedišta Rijaseta na Kovačima

Sarajevo, 5. februar 2009. (MINA) - Danas je na Kovačima u Sarajevu svečano obilježen početak radova na izgradnji sjedišta Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Svečanosti su prisustvovali reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić, predsjednik Sabora IZ Edhem Bičakčić, generalni sekretar Muhemned Salkć, muftije, glavni i imami Medžlisa IZ Sarajevo, projektant akademik Zlatko Ugljen, predstavnici privrednika inicijatora gradnje ovog objekta, predstavnici građevinske firme Ans Drive i brojni drugi uglednici.

Otvarajući svečanost Jusuf Zahiragić, direktor objekta u izgradnji je rekao da prisustvujemo istorijskom trenutku otpočinjanja radova na izgradnji sjedišta Rijaseta Islamske zajednice. Nakon obavljenih administrativnih poslova na dobijanju dozvole, ovo je svečani trenutak otpočinjanja radova na realizaciji inicijative grupe privrednika koja je prihvaćena od Rijaseta.

U ime Organizacionog odbora i Komisije za izbor izvođača radova obratio se Vahid Karavelić.
- Danas smo se ovdje, na Kovačima okupili da obilježimo početak izgradnje sjedišta Rijaseta IZ u BiH. Vjerujemo da će ovaj današnji datum ostati istorijski značajan zbog činjenice da Rijaset stoljećima egzistira na ovim prostorima, da je duhovni vođa i ključ dosadašnjeg, ali i budućeg opstanka muslimana Bošnjaka u BiH i šire u regionu, a da za sve to vrijeme nije imao svoje stalno prebivalište, već je djelovao u skromnim, podstanarskim uslovima. Zato je krajnje vrijeme da i Rijaset Islamske zajednice dobije jedan reprezentativan objekat kao svoje stalno sjedište, rekao je između ostalog Karavelić.

Obraćanje predstavnika privrednika, inicijatora

Akademik Zlatko Ugljen, autor projekta je rekao da mu je drago što je u svom dugogodišnjem djelovanju dobio šansu da ovim projektom ostavi svoj stvaralački trag i u Sarajevu, zahvalivši reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću i Islamskoj zajednici što su mu ukazali povjerenje da uradi ovaj projekat. Zaželio je da izvođači dosljedno sprovedu ovaj arhitektonski elaborat.

Akademik Zlatko Ugljen nije krio radost svojim životnim projektom

Riječ reisu-l-uleme
Na početku obraćanja reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je rekao da je današnja svečanost vrlo skromna, jer je ranije bila svečanost polaganja kamena temeljca. Današnja je upriličena povodom početka zemljanih radova koje će uraditi firma Orman, a generalni izvođač radova je građevinska firma Ans Drive iz Sarajeva, na čelu s Alijom Gadžom.

Mediji imali važnu ulogu u promoviranju i podizanju interesa Bošnjaka širom svijeta za zgradu Rijaseta

U ime Islamske zajednice i u svoje osobno ime, reisu-l-ulema se još jednom zahvalio privrednicima inicijatorima, koji su dolaskom na ovu svečanost još jednom potvrdili da stoje uz ovaj objekat i da će ga završiti prema planu.

Rijaset Islamske zajednice je glavni investitor, ali se nikada ne bi odlučio na ovakav projekat da nije imao poticaj od privrednika, rekao je reisu-l-ulema i dodao :
-Stoga još jednom ponavljamo i iskazujemo svoj ponos što među Bošnjacima imamo takve privrednike koji brinu, ne samo o svom profitu, nego svoj višak koji pošteno zarade žele podijeliti sa svojom Islamskom zajednicom. Ono što je posebno važno jeste da su to privrednici koji sve svoje zakonske obaveze ispunjavaju i od viška svoje zarade žele u ovaj projekat uložiti kao trajni vakuf. Ova zgrada Rijaseta će biti simbol ne samo muslimana BiH, nego i muslimana na Balkanu, a posebno Bošnjaka u Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Evropi, Australiji i Americi. Ova zgrada je vakuf, kao što je Vakuf Gazi Husrev-bega. Oni koji su inicirali izgradnju su prvi vakifi. Bit će zlatne, srebrene, bronzane i počasne vakufname. Bit će ispisana i knjiga vakifa koja će biti stalno izložena, tako da će svi koji budu dolazili i u narednim generacijama moći pročitati imena svojih djedova koji su u 2009./1430. postali vakifi.

Imami su uvijek bili i ostali najveća snaga Islamske zajednice

Nakon inicijative privrednika čuo sam mnogo i drugih ljudi koji žele da sudjeluju u ovom projektu shodno svojim mogućnostima. Mi ćemo omogućiti da, ne samo osam privrednika inicijatora, već i drugi privrednici iz BiH, ali i iz svijeta, kao i svi oni pojedinci koji to žele, sudjeluju u budućnosti Islamske zajednice.

Reisu-l-ulema dr. Cerić se potom zahvalio akademiku Zlatku Ugljenu, arhitekti svjetskog glasa, koji je za potrebe Islamske zajednice uradio ovo djelo koje će svjedočiti o njegovom djelu arhitekture koje je priznato u svijetu, posebno u Sloveniji, dok to do sada nije bio slučaj u ovom gradu. Drago nam je što je prof. Ahmed Kapidžić nama ukazao na kademika Ugljena da on uradi arhitektonsko rješenje za zgradu Rijaseta. Sve što je do sada akademik Ugljen radio bilo je originalno, pa je tako i arhitektonsko rješenja sjedišta Rijaseta, također originalno, pravo remek djelo, naglasio je reisu-l-ulema dr. Cerić.

Mnogo je onih koje bi trebalo ovdje spomenuti i zahvaliti im, ali želim posebno istaći dobru saradnju s općinom Stari Grad, s bivšim i sadašnjim načelnikom.
Reisu-l-ulema je zatim pohvale uputio i Komisiji na čelu s Jusufom Zahiragićem, koji su dobro odabrali generalnog izvođača Ans Drive iz Sarajeva, zahvalivši njenom čelniku Aliji Gadži koji se prihvatio ovog zahtjevnog zadatka.

Na kraju obraćanja reisu-l-ulema dr. Cerić se posebno zahvalio i medijima što su pratili aktivnost na projekatu, a posebno onima koji su o njemu zbog neinformisanosti davali određene ocjene.
-Takav njihov pristup nam je mnogo više pomogao nego oni koji su pozitivno govorili, jer su na taj način zainteresirali ljude i oni su se sve više zanimali za taj projekat. Zato se njima posebno zahvaljujem što su kroz razne emisije dobronamjerno ili zlonamjerno govorili o ovome i tako dosta pomogli da Bošnjaci širom svijeta se interesuju za ovaj projekat, rekao je na kraju obraćanja reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.


Nakon što je zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić proučio dovu, otpočeli su radovi.

Firma Orman je započela zemljane radove