A+ A A-

Muftiluk zenički: IZ-a ima pravo i obavezu da jača svoje institucije

Zenica, 4. februar 2009. (MINA) - Povodom kontinuiranih napada na reisu-l-ulemu dr. Mustafu ef. Cerića i institucije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od strane pojedinih printanih i elektronskih medija, na sastanku održanom u Doboju 03. 02. 2009. godine, na kome su prisustvovali: muftija zenički, glavni imami medžlisa IZ-e Muftiluka zeničkog, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, članovi Sabora IZ-e, predsjednici izvršnih odbora medžlisa IZ-e, te predstavnici organa Udruženja ilmijje sa područja Muftiluka zeničkog, upućeno je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

-Osuđujemo sve učestalije uvredljive i neutemeljene napade na vjerske autoritete muslimana u BiH, posebno na reisu-l-ulemu dr. Mustafu ef. Cerića, te neprimjeren tretman institucija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u pojedinim elektronskim i printanim medijima, koji pod okriljem ''slobode izražavanja'' namjerno iskrivljuju istinu, siju smutnju i sataniziraju sve što je islamsko. Neargumentirane optužbe prelaze granice pristojnosti i tolerancije i izlaze iz okvira kodeksa o pravičnosti i nepristrasnosti novinara.

Nije dobro da se mediji koriste za degradiranje i vrijeđanje islamskih vrijednosti. Sloboda izražavanja jeste neodvojivi element demokratije, ali tu slobodu ne treba koristiti samo u negaciji islamskih vrijednosti, nego i u afirmaciji onoga što je opće dobro i korisno.

Ovim putem želimo izraziti podršku istupima i aktivnostima reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića i njegovim nastojanjima da sačuva bošnjačke, islamske i opće ljudske vrijednosti u Bosni i Hercegovini. Napade na dostojanstvo i ugled Reisu-l-uleme smatramo napadima na dostojanstvo i ugled svih nas i svih muslimana.

Izražavamo bezrezervnu podršku projektu izgradnje upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH, kao i zahvalnost privrednicima koji su inicirali ovu akciju i prepoznali interes Islamske zajednice. Smatramo da se već odavno osjećala potreba za izgradnjom reprezentativnog objekta koji bi adekvatno odgovorio potrebama Islamske zajednice i njenih institucija. Vrijeme je da krovne institucije Islamske zajednice budu smještene u prostoru koji odgovara važnosti ove institucije za bošnjački narod.

Važnost institucije Islamske zajednice za bošnjački narod, najjači je argument potrebe za izgradnjom pomenutog objekta. Islamska zajednica ne samo da ima pravo, nego ima dužnost i obavezu izgradnje i jačanja svojih institucija.