A+ A A-

Imam Jasmin ef. Bajrić kod reisu-l-uleme

Sarajevo, 3. februar 2009. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio Jasmina ef. Bajrića, imama iz Kaljine (Sokolac) koji je prije  nekoliko dana javno uputio apel u kojem je naznačio da je kritično stanje opstanka Bošnjaka u opštini Sokolac zbog nebrige bilo koga za njih.

            Imam Jasmin ef. Bajrić se obratio reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću za pomoć. Reisu-l-ulema je danas u svom Uredu saslušao probleme na koje je ukazao efendija Bajrić i izrazio želju da pomogne.

            Reisu-l-ulema je pohvalio imama Bajrića, dao mu podršku u radu i odao priznanje za požrtvovanje što u takvim okolnostima radi najkorisniji posao za Islamsku zajednicu i Bošnjake, a to je da svojim primjerom i upornošću održava život i djelovanje Islamske zajednice kroz džamiju u Kaljini i time svojim ličnim primjerom pokazuje i drugima kako treba raditi za vjeru i domovinu.

            Jasmin ef. Bajrić je pozvao reisu-l-ulemu da slijedećeg petka (6. februara 2009.)  imami džumu namaz i održi hutbu u džamiji u Kaljini kao zahtjev džematlija tamošnjeg džemata. Reisu-l-ulema je prihvatio poziv i u petak 6. februara će sa džematlijama Kaljine u ovom mjestu klanjati džumu namaz i održati hutbu. Ovim putem su pozvani svi oni koji su u mogućnosti da prisustvuju džuma-namazu u džamiji u Kaljini.

            Imam Jasmin ef. Bajrić je u razgovoru s reisu-l-ulemom iznio slijedeće probleme i potrebe muslimana povratnika u opštinu Sokolac :

            - Ja dolazim ispred Medžlisa islamske zajednice Kaljina (Sokolac) gdje sam imam.Jedini sam imam na opštini Sokolac. Imamo oko 450 povratničkih domaćinstava . Zahvaljujem se reis efendiji koji me primio i izrazio želju da nam pomogne. Potrebno je da se zadrže povratnici. Jedini način da bi opstali je da im se pomogne. Oni žive u predjelima pogodnm za poljoprivredu i stoćarstvo pa bi im dobro došla pomoć u sitnoj i krupnoj stoci, poljoprivredne alatke, motokultivatori i drugo kako bi preživjeti, jer drugog posla nemaju.Niko nije zaposlen.

            Imamo 42 bošnjačka sela na području Sokoca.U njima su makadamski putevi pa bi dobro došlo njihovo asvaltiranje.Jedini asfaltni put je od Sokoca do Kaljine i Knežine. To bi doprinijelo da se i drugi vrate u ove krajeve, jer ima zainteresiranih. U nekim mjestima imamo obnovljenih kuća, ali je malo onih koji u njima žive, upravo iz razloga što nemaju od čega živjeti. Autobus saobraća samo do Kaljine i to vrijeme školskog trajanja. U druga bošnjačka mjesta autobusi ne saobraćaju.U Knežini ima samo područna četvorogodišnja škola, a osnova i srednja na Sokocu. Znači infrastruktura je u potpuno lošem stanju i tu nam je najpotrebnija pomoć.

            I ovom prilikom podvlačim da je Islamska zajednica jedina spona i ono što održava Bošnjake povratnike, jer u opštinskoj vlasti nema ni jednog Bošnjaka, a prije  smo imali trojicu. Moram istaći da se u opštini odazovu mom pozivu kada treba očistiti put ili nešto drugo uraditi.

Prije rata je bilo četiri i po hiljade Bošnjaka na području opštine Sokolac, a danas je  svega oko 450 domaćinstava, sa oko hiljadu stanovnika. Ja sam jedini imam.Borim se kako znam i umijem.Nekad dobijem, nekad ne dobijem platu, ali borim se i ne posustajem, kaže imam Jasmin ef. Bajrić.