Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema primio u oproštajnu posjetu saudijskog ambasadora

Sarajevo, 7. januar 2009. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio u oproštajnu posjetu ambasadora Saudijske Arabije u BiH Fahada Al Zeida.

Reisu-l-ulema je iskoristio priliku da ambasadoru Al Zeidu zahvali na dobroj suradnji između Islamske zajednice i ambasade Saudijske Arabije u BiH, njegovom promoviranju Islamske zajednice u Saudijskoj Arabiji i doprinosu na promicanju dijaloga, mira i razvijana međuljudskih odnosa. Reisu-l-ulema je posebno zahvalio ambasadoru na njegovoj brizi i pomoći u održavanju hajrata koje je Saudijska Arabija podigla u BiH da služe svojoj svrsi, da budu na pomoći ljudima.

Reisu-l-ulema je zamolio ambasadora da prenese veliku zahvalu Kralju Saudijske Arabije Abdulahu ibn Abdul Azizu Al Saudu, saudijskoj Vladi i saudijskom narodu za sve ono što je Saudijska Arabija, kako kroz pojedinačne doprinose, tako i kroz institucinalnu pomoć BiH pomogla kada joj je bilo najteže.

Također je zamolio ambasadora da ne zaboravi BiH ma gdje bio kao što mi nećemo zaboraviti njegovu suradnju s Islamskom zajednicom.

Ambasador Saudijske Arabije u BiH Fahad Al Zeid je izjavio:
-Zahvaljujem reisu-l-ulemi dr. Mustafi ef. Ceriću s kojim sam tokom mog boravka na mjestu ambasadora u Bosni i Hercegovini imao bratski i iskren odnos. Uvijek smo u svojim poslovima imali potpunu koordinaciju i bili smo u stalnoj vezi u pogledu interesa koje smo podržavali, sa svim mogućnostima kojim smo raspolagali, u interesu Bošnjaka u BiH, a naročito IZ u BiH u ogromnom poslu koji IZ radi u službi islama i muslimana, ne samo u BiH nego u zemljama Balkana, a po mom mišljenju i u zemljama Europe, naročito istočno-evropskim zemljama. IZ u BiH ima poznatu prošlost u službi islama i muslimana, a što se posebno pokazalo kada je R BiH stekla nezavisnost 1992. i kada je IZ u tom periodu na svoja pleća uzela aktivan i ozbiljan rad u službi islama i muslimana u ovom području.

Hvala Allahu, Kraljevina Saudijska Arabija je na čelu sa svojim kraljem, Allah ga sačuvao, i prijestolonasljednikom i njegovim kraljevskim visočanstvom princom Selmanom bin Abdul-Azizom, guvernerom oblasti Rijad usmjerila svu svoju pažnju prema BiH i prema muslimanima u BiH. Napori koje je uložila u pomaganju braći u BiH bili su njena obaveza. Sada smo u fazi efikasne suradnje u stvarima u kojima je interes islama, generalno, koji će koristiti muslimanima u području Balkana i susjednim europskim zemljama, koji poziva umjerenosti, zbližavanju, ljubavi, a u isto vrijeme ne prenebregavajući da ijedan musliman ostane bez svog prava. Ovo je jako bitna stvar koju uvijek moramo imati u svijesti, i da je se uvijek sjećamo. Molim Allaha Uzvišenog da nas sviju uputi služenju Njegovoj časnoj vjeri i našem islamskom Umetu. Molim Allaha da uputi IZ i njene uposlenike na čelu sa reisu-l-ulemom dr. Mustafom ef. Cerićem u napredovanju islamskog rada u ovom području.

Na današnjem susretu reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić i ambasador Fahad Al Zeid zajedno su osudili zločine koje Izrael čini u Gazi i pridružili svoj glas s onima koji pozivaju da se zaustavi ova agresija na nedužni narod u Gazi i podržali stav Kraljevine Saudijske Arabije u pogledu palestinskog pitanja, i nastojanje da se postigne sveobuhvatan i pravedan mir u području Palestine i Bliskog istoga i izrazili nadu da će to u skorije vrijeme biti postignuto.