A+ A A-

Palestinski ambasador u posjeti reisu-l-ulemi

Sarajevo, 31. 12. 2008. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio ambasadora države Palestine Amira Sakera Rostoma, koji ga je obavijestio o posljednjim zbivanjima u pojasu Gaze u Palestini, gdje je ubijeno više od 400 i oko 2000 ranjeno Palestinaca od posljedica izraelskog vojnog napada. Ambasador Rostom se zahvalio reisu-l-ulemi Ceriću na osudi izraelske agresije i pozivu svjetskim moćnicima da odmah i bezuvjetno učine sve što je u njihovoj moći da se zaustavi ubijanje nevinih ljudi. „Moj narod je u pojasu Gaze u teškoj situaciji i potrebna mu je svaka vrsta pomoći. Znam da ni vama u Bosni i Hercegovini nije lahko i zato nam je vaš glas protiv nasilja i poziva na mir u mojoj zemlji od posebnog značaja" - rekao je palestinski ambasadaor Rostom u razgovoru sa reisu-l-ulemom Cerićem.

„Mi smo tužni i žalosni zbog ubijanja i patnji kroz koja prolazi palestinski narod već decenijama. Nama nije jasno da se u Svetoj zemlji vodi sveti rat umjesto da se živi sveti mir među vjerama i narodima koji se pozivaju na svetost Božje riječi u Tevratu, Indžilu i Kur'anu. Svi Jevreji, kršćani i muslimani treba da se stide pred Bogom i svijetom za prolijevanje nevine ljudske krvi u Svetoj zemlji, gdje je jasno kazano otkad svijet postoji da „onaj koji ubije nevinog čovjeka kao da je ubio cijelo čovječanstvo, a onaj koji spasi jednog čovjeka kao da je spasio cijelo čovječanstvo" - izjavio je reisu-l-ulema Cerić.

Prihvaćen je prijedlog muftije tuzlanskog Husejna Kavazovića da u petak 02. januara, 2009/05. muharrema, 1430. godine svi hatibi u domovini i dijaspori posvete hutbu Palestini, da prouče dovu za mir između Palestinaca i Izraelićana radi mira u svijetu i pozovu muslimane na sergiju za pomoć Gazi ovog (02. 01. 2009) i idućeg petka (9.01.2009).

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je izrazio nadu da će naša dova biti uslišana za mir u Svetoj zemlji i da će muslimani, kao i do sada, pokazati svoju solidarnost sa ugroženim i napaćenim ljudima ma gdje oni bili, a posebno u Palestini.