A+ A A-

Delegacija Rijaseta u Fazlagića Kuli

Sarajevo, 12. decembar 2008. (MINA) - Delegacija Rijaseta Islamske zajednice u kojoj su bili Seid ef. Smajkić, muftija mostarski, Ismail ef. Smajlović, muftija vojni i Muharem ef. Omerdić, šef Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta, posjetila je danas povratnike u Fazlagića Kuli kod Gacka gdje je uoči Kurban-bajrama zapaljena džamija. S njima su u posjeti džematlijama u Fazlagića Kuli bili i Husen ef. Hodžić, glavni imam trebinjski i Sadet ef. Bilalić, imam trebinjski.

Vanjski izgled i unutrašnjost spaljene džamije

Delegacija Rijaseta bila je duboko potrešena prizorom kojeg je vidjela. Od prelijepe džamije sada je ostalo zgarište. Džematlije, povratnici u Fazlagića Kulu isprićali su svoj užasnut doživljaj kada su na Bajram rano ujutro krenuli da klanjaju bajram namaz i zatekli samo munaru i vanjske zidove džamije. Ostalo je bilo sve sagorjelo. I umjesto u svojoj džamiji, oni su bajram namaz klanjali na ledini nedaleko od spaljene džamije.

Članovi delegacije Rijaseta pokušali su da ohrabre džematlije da se ne pokolebaju u svom ostanku na ovom području i izrazili nadu da će nadležni organi što hitnije provesti istragu, i da će Islamska zajednica pomoći da se nakon toga džamija što prije obnovi.

Potom su svi zajedno otišli i obavili džumu namaz u džamiji u Ključu, mjestu udaljenom dvadesetak kilometara od Fazlagića Kule. Džamija je u ovom mjestu obnovljena i otvorena u maju 2002. godine, a već u septembru iste godine bila je minirana. Ponovo je obnovljena i svečano otvorena 2005. godine. U ovoj džamiji će vjernici iz Fazlagića Kule obavljati džumu namaz dok im se ponovo ne obnovi njihova džamija.

Današnju džumu namaz u džamiji u Ključu imamio je Seid ef. Smajkić, muftija mostarski, hutbu je održao Muharem ef. Omerdić, šef Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta, a nakon džume namaza prigodnim obraćanjem prisutnim su se obratili i s njima o povratničkim problemima razgovarali Ismail ef. Smajlović muftija vojni i Husein ef. Hodžić, glavni imam trebinjski.

Džuma namaz u ključkoj džamiji kod Gacka