Logo

Bajramska čestitka zamjenika reisu-l-uleme

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

Sarajevo, 12. decembar 2008. (MINA) - Povodom sutrašnjeg Kurban bajrama danas je zamjenik reisu-l-uleme hadži hafiz Ismet ef. Spahić uputio bajramsku čestitku.
MINA prenosi bajramsku čestitku :

-Draga braćo i sestre,
Hadž je ibadet koji je put prema Allahu dž.š., vrhunac svijesti, stalna duhovna veza, koja čovjeka štiti od grijeha, šejtanskih spletki, širka i zaborava na Allaha dž.š.
Kurban simbolizira čovjekovu poslušnost i odanost Bogu, spremnost da se strpljivo ustraje na Njegovom putu. To je približavanje Bogu, jer onaj ko je blizak Bogu, blizak je i ljudima. Takav želi svom bratu ono što sam sebi želi. Najdraže djelo Allahu dž.š. je ono koje obraduje tvog brata.
Najbolja bajramska osobina je da obnoviš prekinute veze sa čovjekom s kojim si prekinuo i da oprostiš onome koji ti je nepravdu učinio.

Bajram je radost pojedinca, porodice, džemata i islamskog umeta. To je približavanje Bogu, jer koliko je neko blizak Stvoritelju, toliko je blizak čovjeku. Klanje kurbana ima za cilj da u sebi ubijemo sva negativna svojstva, da nas približi Bogu i čovjeku i da gradimo jedinstvo i zajedništvo, koje je uslov da nam ovo bude na pomoći, kako stoji u hadisu.

Svim muslimanima i muslimankama, svim našim hadžijama, svima onima koji su kod svojih kuća, od srca čestitam mubarek Bajram, moleći Allaha dž.š. za zdravlje, za njihov uspjeh u radu, za Allahov blagoslov i bereket.


Posebno čestitam prognanim, bolesnim sa dovom da im Allah dž.š. bude na pomoći.
S osobitim željama Bajram čestitam našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima i muslimankama u svijetu.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.