Promo banner

A+ A A-

Odgovor Kabineta reisu-l-uleme na pismo Udruženja novinara

careva-dzamija1Sarajevo, 19. novembar 2008. (MINA) - Povodom protesta Udruženja/udruge BH novinari i Linije za pomoć novinarima, upućenog na adresu Kabineta reisu-l-uleme i objavljenog u nekim dnevnim listovima 19. novembra 2008. godine, Kabinet reisu-l-uleme daje svoj odgovor za javnost:

-Kabinet Reisu-l-uleme zahvaljuje Udruženju/udruzi BH novinara i Liniji za pomoć novinarima na "podsjećanju" "kako je uvažavanje prava na slobodu izražavanja, koje uključuje i pravo na komentar i slobodno iznošenje (ali i prenošenje/objavljivanje) vlastitog mišljenja, vrhunski princip modernog demokratskog svijeta".

Ovaj Kabinet, a tako i cijela Islamska zajednica nikada nije bila protiv slobode izražavanja. Nadamo se, međutim, da se pod "slobodom izražavanja" ne misli na svjesno obmanjivanje čitalaca, laganje, izmišljanje činjenica, različite konstrukcije i objede svake vrste koje ovaj, kako vi kažete, "uvaženi reis" trpi već godinama i to redovito od određenih medija odnosno novinara ili urednika koji zastupaju te medije.

Pošto ste po profesiji zaduženi da pratite njihovo pisanje, nadamo se da ste imali prilike da pročitate kako je ovaj "uvaženi reis" proglašavan svim i svačim i to gotovo redovno u negativnom kontekstu - od "advokata mafije", preko špijuna, lopova, čovjeka koji preko granice prenosi vreće para, tajkuna, žigola u ahmediji u javnoj kući... pa do onoga koji ravna političkom i ekonomskom situacijom u ovoj zemlji, koji "na sećiji" postavlja i smjenjuje političare i druge uglednike, koji rješava izbore, koji sebi gradi dvore od tuđih para itd. itd.

Trebalo bi nam mnogo prostora da samo ovlaš pobrojimo sve te objede koje su se pripisivale i koje se još uvijek pripisiju ovom muslimanskom simbolu dina i ummeta, legalno izabranom reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH. Za svo to vrijeme vi kao Udruženje/udruga niste ni jednom našli za potrebno da reagirate i da, ako ništa drugo, barem ukažete da to i takvo blaćenje čovjeka (koji je uz to čelna ličnost Islamske zajednice i, dakle, personifikacija islama i muslimana u BiH i dijaspori), bez ikakvih argumenata i razloga nije, u najmanju ruku" "demokratski čin" i da nigdje u svijetu ne postoji primjer takve prakse da se duhovni poglavar jedne vjerske zajednice tretira na takav način.

A ako se to čini uporno i kontinuirano i ako to dolazi od nekoliko istih novinara i urednika (uprkos brojnih reagiranja muslimana), kako to drugačije nazvati nego onako kako smo to mi učinili u svom reagiranju.

Draga gospodo, naše reagiranje nije, dakle, osporavanje novinarima "prava na komentiranje postupaka i djela svih javnih osoba, ukljkučujući i reisu-l-ulemu", već je to, rekli bismo, iznuđeni čin našeg nastojanja da se zaštiti integritet ne samo prve ličnosti Islamske zajednice, već i same Islamske zajednice i muslimana koji u instituciji reisu-l-uleme vide svoju čast i svoj ugled.

I drugo: naše reagiranje nije nikakvo nastojanje da utičemo na uređivačku politiku "Oslobođenja" ili bilo kojeg drugog lista, već samo pokušaj odbrane i zaštite od umišljenih novinara i njihovih nalogodavca, koji, poput nekadašnjih komunističkih vlastodržaca, hoće da propisiju i određuju šta će i kako raditi reisu-l-ulema, odnosno Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini.

„Vrhunski princip modernog demokratskog svijeta", kao što vi kažete, nije da jedni imaju više a drugi manje slobode mišljenja i izražavanja. Sloboda mišljenja i izražavanja je neotuđivo pravo svih, uključujući i one koji nisu novnari.

U nadi da ćemo ubuduće sarađivati na konstruktivnijim osnovama, srdačno vas pozdravljamo, kaže se u saopćenju Kabineta reisu-l-uleme.