A+ A A-

Ambasador Katara u posjeti GH biblioteci

Sarajevo, 18. novembar 2008. (MINA) - Ambasador Države Katar dr. Mubarak Al-Hajri danas je posjetio Gazi Husrev-begovu biblioteku u Sarajevu u društvu Bakira Izetbegovića, koordinatora gradnje nove zgrade GH biblioteke.

U toku posjete direktor Biblioteke dr. Mustafa Jahić upoznao je ambasadora o historijatu Biblioteke kao jedne od najstarijih kulturnih institutcija u ovome dijelu Evrope. Ambasador se upoznao i sa fondovima Biblioteke čiji najznačajniji dio čine rukopisi iz islamskih i svih drugih nauka, kao što su matematika, medicina, filozofija, astronomija i druge koje su se izučavale u vrijeme kada su ovi rukopisi nastajali.Gost se upoznao i sa ostalim fondovima biblioteke kao što su stara i nova bosanska periodika, arhivska građa i štampane knjige. Osim rukopisa iz skoro cijelog islamskog svijeta posebno značajan dio čine rukopisi bosanskih autora koji predstavljaju dio bošnjačke i bosanske kulturne baštine.

Direktor dr. Jahić je upoznao ambasadora i s načinom očuvanja fondova Biblioteke tokom agresije na BiH, zatim aktivnostima na njihovom katalogiziranju, mikrofilmovanju, digitalizaciji i restauraciji. Direktor Jahić se posebno zahvalio ambasadoru Mubaraku Al-Hajriju na pomoći koju Država Katar, njen narod i Emir pružaju Bosni i Hercegovini, posebno izgradnji nove zgrade biblioteke.