A+ A A-

Održana Skupština Međureligijskog vijeća BiH

Sarajevo, 11. novembar 2008. (MINA) - Jučer je (10. 11. 2008.) u prostorijama Međureligijskog vijeća u Sarajevu održana 49. redovna sjednica Skupštine Međureligijskog vijeća. Sjednici su prisustvovali Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrhbosanski i predsjednik Međureligijskog vijeća, i ostali članovi Skupštine MRV-a: reisu-l-ulema Islamske zajednice dr. Mustafa Cerić, episkop zvorničko-tuzlanski vladika Vasilije Kačavenda i predsjednik Jevrejske zajednice g. Jakob Finci.

medureligijsko-vijece-bih

Sjednica je bila posvećena redovnim aktivnostima Međureligijskog vijeća, ali se raspravljalo i o planovima za budućnost. Tako je Skupština Vijeća, pored ostalih projekata, odlučila istaknuti projekt naše grupe za mlade Svi zajedno, koji već više od godinu dana svoje djelovanje usmjeravaju na pomoć djeci bez roditeljskog staranja. Mladi su, na osnovu lošeg stanja domova u cijeloj državi, a samim tim i nezadovoljavajućih uvjeta za život djece, odlučili svoje aktivnosti usmjeriti prema ovom dijelu ugrožene populacije. Tako je grupa Svi zajedno do sada posjetila 13 od postojećih 19 domova širom BiH, te državnim organima uputila zahtjev za proglašenje dana solidarnosti s djecom bez roditeljskog staranja, kada bi se na taj dan svake godine organizirale određene aktivnosti u svrhu pomaganja djece i domova.
Skupština MRV-a, odnosno visoki vjerski poglavari u BiH, su također odlučili dati svoj osobni doprinos u pomaganju djeci bez roditeljskog staranja, te će tom prigodom biti organizirani posjeti nekim od domova prigodom velikih nadolazećih blagdana, odnosno Kurban Bajrama, Božića (katoličkog i pravoslavnog) i Hanuke. Ovim putem želimo potaknuti i širu javnost na potrebu pomaganja najugroženijima, odnosno djeci bez roditeljskog staranja, kako bi mališani posebno u blagdansko vrijeme, osjetili potporu i ljubav koju ne mogu dobiti od roditelja.

Od ostalih aktualnih aktivnosti Međureligijskog vijeća u BiH u posljednje vrijeme izdvajamo aktivnosti Grupe za žene u sklopu čijeg djelovanja je organiziran seminar za žene na temu „Trgovina ljudima", u suradnji s Caritasom BK BiH, gdje su bile prisutne žene iz Sarajeva, Mostara, Tuzle i Kraljeve Sutjeske. Grupa za žene također planira izdavanje knjige o vjerskim običajima na Brailleovom pismu, koja će se distribuirati slijepim osobama širom BiH. Zatim, Pravna ekspertna grupa MRV-a je završila projekt „Implementacija Zakona o slobodi vjere...", gdje su do sada održani okrugli stolovi u Brčkom, Banja Luci, Doboju i Goraždu.

Međureligijsko vijeće je bilo domaćin konferencije posvećenoj borbi protiv proizvodnje, uporabe i skladištenja kasetne municije, koja je održana u Sarajevu 28. i 29. listopada 2008. g. Organizatori konferencije su bili Religije za mir (Religions for Peace), Europsko vijeće vjerskih poglavara (European Council of Religious Leaders), Handicap International za jugoistočnu Europu i Cluster Munitions Coalition. Predstavnici Vijeća ministara su javno obećali da će potpisati Konvenciju o zabrani uporabe, proizvodnje i transporta kasetne municije u Oslu, 3. 12. 2008. S potpisivanjem ove konvencije Bosna i Hercegovina će se pridružiti drugim mnogobrojnim zemljama koje podržavaju zabranu uporabe kasetne municije.

Ovim putem najavljujemo i obilježavanje dana tolerancije, 16. 11. 2008., kada će se izaći na teren, na četiri različita mjesta i obilježiti pozitivni primjeri međureligijske suradnje u lokalnim zajednicama, kaže se u saopćenju sa sjednice Skupštine MRV BiH.