Promo banner

A+ A A-

Konferencija o zabrani upotrebe kasetne municije

Sarajevo 30. oktobar 2008. (MINA) - Usvajanjem Izjave evropskih vjerskih autoriteta o kasetnom naoružanju i potpisivanjem Peticije protiv upotrebe kasetnog naoružanja, danas je u Sarajevu završena dvodnevna konferencija koju je organiziralo Evropsko vijeće vjerskih uglednika u saradnji s Međureligijskim vijećem BIH i organizacijom Hendicap Internacional.

Potpisivanje peticije

U Izjavi su vjerski autoriteti izrazili spremnost da preuzmu zajedničku akciju u zabrani korištenja kasetnog naoružanja i podržat će vlade u preuzimanju odgovarajućih koraka u preuzimanju neophodnih akcija. Potpisnici Izjave su se obavezali da će vjerske zajednice educirati i ohrabrivati svoje vjernike kako bi i oni doprinijeli promjeni stanja i solidarno pomagali onima koji su stradali od kasetne municije.

U Izjavi su pozvani autoriteti svih vjerskih zajednica da dignu svoj glas i preuzmu vodeću ulogu u svojim vjerskim zajednicama i predvode vjernike kako bi bili u ulozi pravde i mira.

Evropske vlade su pozvane da doprinesu da kasetna municija bude zabranjena putem potpisivanja, usvajanja i provođenja Konvencije o zabrani upotrebe kasetnog naoružanja, kako bi se zabranila dalja proizvodnja i upotreba kasetnog naoružanja.

Danas potpisana Peticija od strane učesnika Konferencije je ustvari inicijativa da se šira javnost uključi u podsticanje vlada da potpišu Konvenciju o zabrani kasetne municije.

Reisu-l-ulema na Konferenciji o zabrani kasetnog naoružanja

U izjavi novinarima, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je između ostalog rekao da ovo može biti efikasno ako sve vlade shvate i prihvate da se prestane proizvoditi kasetno naoružanje, zabrani uskladištenje i njegov transport.
Samo kada svi prihvate totalnu zabranu onda će biti efekta, istakao je reisu-l-ulema.

-Ali ako bude, kao što je bilo do sada, da jedni prihvate, a drugi ne prihvate, onda se neće postići onaj rezultat koji mi hoćemo. Ali mi ovdje u Sarajevu, kao i BiH, moramo imati moralnu snagu i dignuti glas protiv ubijanja, bez obzira o kome se radi, a posebno protiv kasetnog naoružanja i svijetu poslati jedan moralni glas da se oko toga pozabavi, a posebno Evropa i da sve evropske vlade ovo shvate ozbiljno i potpišu Ugovor o totalnoj zabrani proizvodnje, skladištenja i transporta kasetnog naoružanja, rekao je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

Razgovor sa novinarima

- Mi iz Sarajeva šaljemo moralnu poruku, ali mnogo važnije je da to učine oni koji su izvršili agresiju na BiH i koji su počinili genocid u Srebrenici. Mi, međutim, ne možemo čekati da oni to urade, i mi ne možemo sebi uzimati kao izgovor da mi nećemo dok on i to ne urade. Mi imamo pravo i obavezu i na kraju to je ono što Sarajevo treba da bude danas u svijetu, moralna savjest, i svojim činom potpisivanja Izjave i Peticije, drugium stavimo na savjest i obavezu da to i oni urade.Ovo je prilika da pozovemo naše susjede da i oni to urade i da više nikada Sarajevo ne bude u situaciji, ali i niko drugi u svijetu, da živi u strahu od opsade i da narodi BiH, a posebno bosanski muslimani ne žive u strahu od genocida, zaključio je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.