Promo banner

A+ A A-

Delegacija MRV BiH posjetila Istanbul

istanbul-turskaSarajevo, 21. oktobar 2008. (MINA) - Na poziv organizacije Bosna Sema, koja vodi Tursko-Bosanske koledže u BiH, članovi Upravnog odbora Međureligijskog vijeća BiH, Ifet Mustafić, Vanja Jovanović i Boris Kožemjakin boravili su u četverodnevnoj posjeti Istanbulu. S njima su putovali i članovi Tajništva Međureligijskoga vijeća Emir Kovačević, Božana Katava i Zlatica Kljuno, direktor Međureligijskog instituta Marko-Antonio Brkić, novinarka religijskog programa Federalne televizije Marina Knežević, kao i teolog Darko Đogo, s Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Sv. Vasilije Ostroški iz Foče.

Domaćini su im organizirali posjetu svim najznačajnijim kulturno-povijesnim znamenitostima Istanbula, još od vremena Rimljana pa do Ataturkove Republike Turske. Izaslanstvo se srelo i s tajnikom Carigradskog patrijarha, posjetili su najznačajnije džamije i sreli se s velikim brojem islamskih teologa, posjetili i katoličku crkvu Sv. Ante Padovanskoga koju vode franjevci konventualci, u središtu Istanbula, Židovski muzej i obišli veliki broj škola, koledža, bolnica, televizijskih kuća, istraživačkih instituta koji se, nadahnuti načelima vjere, bave zdravim angažmanom u turskome društvu i promoviraju dijaloške aktivnosti. Mnogi od čelnika ovih institucija nadahnuti su radom i djelima velikog turskog mudžtehida (poznavatelja vjerskih i društvenih pitanja) Fethulaha Gulena.

Članovi Međureligijskog vijeća BiH uzvratili su poziv svojim domaćinima u Istanbulu i pozvali ih da posjete Bosnu i Hercegovinu i upoznaju se s aktivnostima Vijeća.