Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema primio princa Turkija

Sarajevo, 20. oktobar, (MINA) - Saudijski princ Turki el-Fejsal je danas posjetio reisu-l-ulemu dr. Mustafu Cerića i zadržao se s njim u dužem, prijateljskom razgovoru.

Reisu-l-ulema je izrazio zahvalnost princu za njegovu posjetu i podsjetio ga na trenutke borbe BiH za nezavisnost i njegovu ulogu u razumijevanju bosanskog problema te pomoći koju je on osobno pružio i drugima sugerirao da to urade. Reisu-l-ulema je princu Turkiju posebno zahvalio što je krajem 1992. godine omogućio da bosanska delegacija na čelu s Alijom Izetbegovićem posjeti Saudijsku Arabiju i susretne sa kraljem Fehdom.Delegacija je tada kralju Fehdu ukazala na opasnost koja prijeti BiH, što je bilo presudno da Saudijska Arabija pomogne da BiH preživi agresiju i dočeka mir, kao što i sada pomaže da se u BiH održi mir na zadovoljstvo svih naroda.

Princ Turki je izrazio svoju radost što se nalazi u BiH i vidno je bio impresioniran gostoprimstvom koje mu se pruža u BiH, kako je rekao, na svakom mjestu.

On je podržao projekte Islamske zajednice i posebno je izrazio spremnost za suradnju između Islamske zajednice i Centra za istraživanje i islamske studije Kralj Fejsal, kojeg on vodi. Ovaj centar je osnovan za uspomenu na njegovog oca kralja Fejsala.

Otac princa Turkija, kralj Fejsal utemeljio je RABITU -Islamsku ligu koja je u periodu komunizma pomagala održavanje institucija Islamske zajednice.Značajan je u tom pogledu bio doprinos RABITE adaptaciji Đulaginog dvora, zgrade Gazi Husrev begove medrese, za čiju adaptaciju, kao i Fakulteta islamskih nauka, je kralj Fejsal dao značajnu donaciju.

Posjeta princa Turkija je od velike važnosti za BiH, posebno za Islamsku zajednicu.