Logo

Reisu-l-ulema na sunnijsko-šiijskim susretima u Londonu

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

Sarajevo, 13. oktobar 2008. (MINA) - U subotu, 11. oktobra 2008., je u Islamskom centru Engleske u Londonu održana druga međunarodna konferencija o zbližavanju sunnija i šiija pod nazivom „Zbližavanje sunnija i šiija: projekat podrške Kur'anu i Sunnetu".

Ovom medijski veoma propraćenom skupu prisustvovale su brojne ugledne ličnosti ove dvije najveće skupine muslimana. U radu konferencije učestvovao je i reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

On je govorio o unutar-muslimanskom dijalogu kao načinu poštivanja Božije knjige i Poslanika Muhammeda a.s. Tom prilikom je istakao da su muslimani vjerski najjedinstvenija zajednica jer za razliku od drugih imaju samo jednu, identičnu knjigu, jednu kiblu, poštuju jednog poslanika itd. Njihovi problemi su uglavnom političke naravi. Stoga je zapravo muslimanima više potrebno približavanje politika nego škola mišljenja ili mezheba. Mnogi muslimani saznaju da su sunnije, odnosno šiije tek kad im to drugi uglavnom iz političkih razloga kažu, zaključio je reisu-l-ulema. U tom duhu uputio je poziv iračkim muslimanima da ne krive jedni druge i da ne čini zlo jedni drugima već da se trude živjeti i umrijeti kao muslimani za šta je jedinstvo ummeta jedan od uvjeta.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.