Promo banner

A+ A A-

Bajramska čestitka reisu-l-uleme

Sarajevo, 29. septembar 2008. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić uputio bajramsku čestitku. U čestitci reisu-l-uleme se kaže:

-Draga braćo i sestre,

Sutra je prvi ševval 1429. godine, odnosno prvi dan Ramazanskog bajrama na dan 30. septembra, 2008. godine po Miladu. Iza nas je mjesec ramazan u kojem smo postili sa željom da se učimo samodisciplini tijela i duše u pokornosti Allahu Uzvišenom.  Ibadet posta uči čovjeka da on nije sam na svijetu, već da postoje ljudi i stvari oko njega koje treba da upozna.

Post je uzvišeno stanje duše koja se odmara dok posmatra, koja se hrani dok razmišlja, koja se liječi dok razgovara. Ramazan nam je donio mnoštvo darova, koji nas obavezuju da i mi darujemo:

naš život Stvoritelju,
našu zahvalnost i poslušnost roditeljima,
našu vjernost prijateljima,
naš lijep primjer djeci,
našu ljubav i vjernost bračnim drugovima,
naš oprost protivnicima,
našu pomoć slabim i nemoćnim,
te naše ispunjenje emaneta.

Bajram je dan radosni onima koji su se u ime Allaha mjesec dana odricali jela i pića, pa im je danas duša široka, i ruka darežljiva, i srce puno suosjećanja prema roditeljima, siročadima, siromasima, komšijama, bližim i daljnim rođacima, te svim ljudima dobre volje.

Svima vam od srca želim sretan Bajram, moleći dragog Allaha (dž.š.) za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu. Posebno želim Bajram čestitati prognanim, bolesnim i nemoćnim sa dovom Stvoritelju Uzvišenom da im bude na pomoći!

Sa osobitim željama Bajram čestitam našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima i muslimankama u svijetu.

Bajram šerif mubarek olsun!