Logo

Obilježen Dan Udruženja ilmije IZ-e

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

Sarajevo, 28. septembar 2008. (MINA) - Prigodnim programom u Hanikahu Gazi Husrev begove medrese u Sarajevu obilježen je 28. septembar - Dan ilmijje IZ u BiH.
Program je otvorio Muharem Hasanbegović predsjednik Udruženja ilmijje IZ u BiH, a nakon toga je govorio reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

Reisu-l-ulema je između ostalog ukazao na značaj uleme koja je i u najtežim periodima čuvala vjeru, kulturu i tradiciju bošnjačkog naroda. S obzirom na njen značaj u razvoju našeg društva, reisu-l-ulema je predložio da se u jednoj posebnoj knjizi publikuju imena stotinu najzaslužnijih alima u BiH i da se ta knjiga promovira 2012. godine kada će biti obilježena stota godišnjica djelovanja Ilmijje.

Udruženje ilmijje IZ u BiH je udruženje koje okuplja, imame, muallime, muderrise i druge zaposlene u Islamskoj zajednici. Osnovano je 1912. godine. Djelatnost Udruženja je permanentna edukacija članstva, izdavačka i socijalna aktivnost.

Na kraju programa, ispred spomen ploče imama - šehida u dvorištu Gazi Husrev-begove medrese proučena je hatma dovu. Hatmu su pred njihovu dušu proučili imami sarajevskog Medžlisa.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.