Logo

Položen kamen temeljac za sjedište Rijaseta

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa
Sarajevo, 17. septembar 2008. (MINA) - U prisustvu istaknutih ličnosti, predstavnika organa vlasti, dužnosnika Islamske zajednice,uglednih privrednika, ambasadora, predstavnika kulturnih i drugih institucija i brojnih građana, danas je na Kovačima u Sarajevu svečano položen kamen temeljac za zgradu sjedišta Islamske zajednice u BiH.
U ime privrednika inicijatora projekta obratio se Muhamed Granov

Na svečanosti su govorili direktor u izgradnji objekta Jusuf Zahiragić, predstavnik privrednika inicijatora za izgradnju sjedišta Rijaseta Muhamed Granov, prof Ibrahim Krzović i reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.
Nakon otkrivanja kamena temeljca dovu je proučio zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić.

Izgradnja zagrade sjedišta Rijaseta u Sarajevu je generacijski projekat Islamske zajednice jer će ona prvi put imati svoje sjedište u glavnom gradu. Do sada je sjedište Rijaseta i Reisu-l-uleme bilo u neadekvatnim uvjetima, pa je na inicijativu privrednika BiH, Rijaset Islamske zajednice donio odluku da se zgrada Ureda Rijaseta sagradi na Kovačima u Sarajevu.

Detalj sa svečanosti


Autor projekta zgrade sjedišta Islamske zajednice na Kovačima u Sarajevu je akademik Zlatko Ugljen sa saradnicima.

MINA u cjelosti prenosi gvoror reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića na današnjoj svečanosti polaganja kamena temeljca:

-Draga braćo i sestre,
Poštovani prijatelji,

Poznato je da je polumjesec (hilāl) simbol islama, ali se ne može precizno reći ko ga je i kada usvojio. Između raznih tumačenja o usvajanju polumjeseca kao prepoznatljivog islamskog simbola, nama je najzanimljivije tumačenje F. Sansovina, koji u svojoj knjizi: Historia univerzale dei Turchi, Venecija, 1568. god., navodi da je polumjesec „antički amblem Bosne, kojeg je usvojio Muhammed II (Mehmed Fatih) kad je ta zemlja osvojena 1463. god ."

Prema tome, polumjesec nije donesen u Bosnu, već je u njoj rođen te se raširio po svijetu. To nije neobično jer Bosna je oduvijek bila inspiracija za univerzalne vrijednosti. Bosna je uvijek više davala nego uzimala, a da pri tome nije nikad iznevjerila duh tolerancije i suživota u svom viševjerskom i višekulturnom biću. Bosna je, kao što pjesnik kaže, uvijek bila prkosna od sna.
U arapskom jeziku mnogo je imena za mjesec ili polumjesec. Jedno od njih je ime bedr (بَدْرٌ). To ime označava puni mjesec u četrnaestoj noći lunarnog mjeseca, koji svojom pojavom najavljuje izlazak sunca. Zato se u arapskom jeziku početni korak u bilo kojem poslu naziva bedr ili mubaderah, tj., poduzetna inicijativa. Eto zato ovaj dan nazivamo Dan bedra, jer je pun nade što najavljuje rađanje simbola za novo doba, kao što puni mjesec (bedr) najavljuje rađanje sunca za novi dan.

No, riječ bedr ima i jedno važno povijesno značenje. Radi se o Bedru Hunejnu, jednom malom mjestu jugozapdano od Medine, gdje se na današnji dan, 17. ramazana, malobrojna skupina prvih muslimana uspjela oduprijeti napadu mnogobrojne skupine. Taj događaj se uzima kao odlučujići trenutak u povijesti islama, koji je, prema mnogim historičarima religije, inicirao reformaciju duhovnog života svjetskih razmjera.

Kao univerzalan, islamski pokret duhovne reformacije zahvatio je i Bosnu u petnaestom stoljeću. Islamska ideja o individualnoj odgovornosti i neposrednom odnosu prema Bogu bila je Dobrim Bošnjanima i bliska i razumljiva. Zato se islam ovdje udomaćio i duboko ukorijenio u suživotu sa katoličanstvom, pravoslavljem i judaizmom. Imajući na umu da je poznati svijet u srednjem stoljeću bio podijeljen na univerzalne države utemeljene na religijskim pretpostavkama, razumljivo je da je i Bosna pripadala jednoj od tih univerzalnih država.

Bosna je pripadala osmanskoj univerzalnoj državi, utemeljenoj na pretpostavkama vjere i kulture islama. Uzimajući islam kao svoju vjeru i kulturu, Dobri Bošnjani su uzeli i znakove i simbole univerzalne osmanske države. To je sve tako bilo do 1878. god. kad je na Berlinskom kongresu Bosna i Hercegovina izuzeta iz osmanske države i predana na upravu univerzalnoj državi Austro-ugarske. Time Dobri Bošnjani nisu izgubili svoju vjeru i kulturu, ali jesu izgubili znakove i simbole svoje vjerske i kulturne suverenosti. Nadomjestak za taj gubitak nađen je u instituciji Ulema-i medžlisa na čelu sa reisu-l-ulemom, utemeljenoj po aktu Menšure od istanbulskog Šejhu-l-islama od 1882. godine.

U međuvremenu i austro-ugarska država je izgubila razloge svoga postojanja kao i osmanska, pa su se Bosni i Hercegovini otvorile različite mogućnosti da u svojoj različitosti nađe jedinstvo smisla kroz svoju viševjekovnu tradiciju. Istina uz mnogo poteškoća, ali Bosna i Hercegovina je danas na putu da joj se prizna višestoljetna državnost i da se poštuje njezino jedinstvo u različitosti vjera, kultura i naroda.

I baš zato što vjeruju da bosanska država treba da bude demokratska u smislu jednakopravnosti svih njezinih građana bez obzira na vjeru i naciju, bosanski muslimani osjećaju potrebu da kroz znakove i simbole Islamske zajednice čuvaju i razvijaju svoju vjersku i kulturnu simboliku u viševjerskom i višekulturnom bosansko-hercegovačkom društvu.

Zato je razumljivo i posebno hvale vrijedno da su bosansko-hercegovački privrednici pokrenuli inicijativu da se u glavnom gradu države Bosne i Hercegovine podigne trajno sjedište Islamske zajednice kao znak i simbol slobode i suverenosti bosanskih muslimana. Oni ovim činom, kao bedr, puni mjesec, svojim punim srcem i dušom najavljuju novo doba. Stoga, njihova inicijativa da se izgradi trajno sjedište Islamske zajednice nije samo povijesna prekretnica u odnosu prema vrijednostima njihove vjere i kulture, već je to i prekretnica u bošnjačkom odnosu prema suverenosti bosanske džave i nacije.

Bošnjaci su strpljivo čekali ovaj povijesni trenutak i zato ova generacija ima pravo da bude ponosna što će iza sebe ostaviti miraz svojim potomcima, koji će se ponosno identificirati sa ovim hajrli djelom. U ljudskoj povijesti ništa ne nastaje bez napora pojedinaca, ali ništa i ne traje bez institucije. Mi danas kao pojedinci i kao zajednica postavljamo moderni temelj za instituciju koja treba da traje, koja, uz Allahovu pomoć, treba da nas nadživi baš kao što su Gazi Husrebegova džamija, medresa i biblioteka nadživjeli velikog vakifa.

Allah Uzvišeni je tako htio da ovaj simbol islama i muslimana bude podignut baš na Kovačima uz vječnu kuću bosanskih šehida, pa će odsada Kovači imati dvije poruke - dunjalučku, koja kaže: ovaj svijet neće naslijediti ni slabi ni oholi, već kooperativni u dobru i korisnu djelu, i ahiretsku, koja kaže: spas na drugome svijetu nije u željama, već u zajedničkom poduhvatu na putu općeg dobra.
Izgradnjom stalnog sjedišta ovdje na Kovačima u Sarajevu, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini želi poručiti gradu i svijetu da je njezina misija da širi dobro i suzbija zlo bilo gdje i bilo kada ovdje i sada te da je svjesna izazova dvadest prvog stoljeća, posebno u pogledu vjerskog i kulturnog dijaloga.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini želi da bude aktivni sudionik međuvjerskog i međukulturnog dijaloga u svijetu, posebno u Europi kao svom vlastitom domu, kao svojoj vlastitoj domovini.
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini želi da bude otvorena za sve korisne i napredne ideje za bolje uvjete ljudskog života uvijek i na svakom mjestu.

Na kamenu temeljcu kojeg ćemo danas simbolično otkriti bit će napisana sljedeća poruka:

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحيِمِ
إِنَّ اللَّهَ مَعَ الَّذِينَ اتَّقَوْا وَالَّذِينَ هُمْ مُحْسِنُونَ!
لَقَدْ اُسِسَ هَذَا المَبْنَي عَليَ التَّقْوَي وَ الإِحْسَانِ مِنَ البُوشْنَاقِ الصَّالِحِينَ لِخِدْمَةِ الإِسْلاَمِ وَالْمُسْلِمِينَ ولكل ناس محبي للخير، وَذَلِكَ فيِ السَّابِعِ عَشَرَ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ سَنَةَ أَلْفٍ وَأَرْبَعِمِائَةٍ و تِسْعٍ وَ عِشْرِينَ بَعَدَ الْهِجْرَةِ، اَلْمُواَفِقِ لِلسَّابِعِ عَشَرَ مِنْ شَهْرِ سِبْتَمْبَر سَنَةَ اَلْفَيْنِ وَثَمَانٍ بَعَدَ الْمِيلاَدِ!

وَلِلَّهِ الْعِزَّةُ وَلِرَسُولِهِ وَلِلْمُؤْمِنِينَ!

U IME ALLAHA MILOSTIVOG SAMILOSNOG
ALLAH JE S ONIMA KOJI SU POBOŽNI I KOJI SU DOBROČINITELJI!

OVO ZDANJE JE UTEMELJENO NA POBOŽNOSTI I DOBROČINSTVU BOSANSKO-HERCEGOVAČKIH PRIVREDNIKA DA SLUŽI ISLAMU, MUSLIMANIMA I SVIM LJUDIMA DOBRE VOLJE!

SEDAMNAESTOG RAMAZANA HILJADU ČETRISTO DVADESET DEVETE GODINE PO HIDŽRI

ODNOSNO

SEDAMNAESTOG SEPTEMBRA DVIJE HILJADE OSME GODINE PO MILADU
ČAST PRIPADA ALLAHU, NJEGOVOM POSLANIKU I VJERNICIMA!

Sve koji su na bilo koji način pomogli da se danas ovdje na Kovačima u Sarajevu osjećamo kao na Bedru, neka Uzvišeni Allah nagradi najboljom nagradom Dunjaluka i Ahireta. Amin!

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.