Logo

Otvorena obnovljena Jakub pašina džamija u Sarajevu

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

Sarajevo, 9. septembar 2008. (MINA) - U starom dijelu Sarajeva, na uglu mahala Megara i Magoda danas je svečano otvorena obnovljena Jakub pašina džamija.

Jakub-pašina džamija u Sarajevu je sagrađena 1491. a porušena 1936. godine. Njene dimenzije su bile osam sa šest metara.Imala je drvenu munaru.Njen graditelj Jakub-paša bio je bosanski sandžak-beg.

jakubpasina-dzamija

Džamija je obnovljena u svom autentičnom izgledu pod nadzorom Federalnog i kantonalnog Zavoda za zaštitu spomenika. Najzaslužniji za njenu obnovu je Kasim Čeljo predsjednik Odbora za njenu obnovu, kojem je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerć ustupio svoje pravo da otvori džamiju s obzirom na doprinos koji je dao za njenu obnovu.

Na današnjoj svečanosti obratili su se predsjednik Građevinskog odbora Kasim Čeljo, načelnik Općine stari grad Mustafa Resić, glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo mr. Ferid ef. Dautović i reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

Kasim-Celjo-otvara-dzamiju

Kasim Čeljo otvara obnovljenu džamiju

Kamen temeljac za obnovu Jakub pašine džamije je položen 15. jula 2005. godine, a današnje otvorenje je upriličeno na 517. godišnjicu njene izgradnje.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.