Promo banner

A+ A A-

Saopćenje o ramazanskoj poruci savjeta reisu-l-uleme

Sarajevo, 21. avgust 2008. (MINA) -  Jučer (srijeda 20. 08. 2008) je u Sarajevu na Fakultetu islamskih nauka održana sjednica Savjeta reisu-l-uleme na kojoj je usvojena Ramazanska poruka, koju će hatibi u svim džamijama u domovini i dijaspori pročitati u petak 28. šabana, 1429/ 29. avgusta, 2008. godine. Istog dana Poruka će biti dostupna svim medijima i bit će objavljena na Website-u Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

     Savjet reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kojeg prema Ustavu Islamske zajednice, čine reisu-l-ulema, zamjenik reisu-l-uleme, dekan Fakulteta islamskih nauka i sve muftije sastaje se u slučaju potrebe da se muslimanima saopći važna poruka. Prvi puta Savjet reisu-l-uleme se sastao 1420/2000. godine, povodom hadža, i tom prilikom je usvojio Izjavu o moralnoj obavezi.

 

     Drugi put Savjet se sastao 17. muharrema, 1423/20. marta 2003. godine povodom vojne intervencije Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije na Irak, i, treći put, Savjet reisu-l-uleme se sastao u Zenici 2. safera, 1429/ 9. februara, 2008. godine povodom napada na zakonom utvrđena vjerska prava, posebno pravo na predškolski vjerski odgoj.

     Ovo je četvrti put da je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić sazvao Savjet reisu-l-uleme da bi podsjetio na važnost povijesnog trenutka za muslimane da budu kooperativni i jedinstveni na zajedničkom putu do željenog cilja.

     U Ramazanskoj poruci Savjet reisu-l-uleme podsjeća na kur'anska i sunnetska načela da je bratsvo muslimana farz, te na islamsku tradiciju Bošnjaka da je sloga uvjet opstanka i napretka naroda i države.

     Poruka Savjeta reisu-l-uleme je ramazanska zato što je mubarek mjesec Ramazan pravo vrijeme a post je pravi način da muslimani Bošnjaci preispitaju svoj odnos prema samima sebi te da shvate da od njihovog jedinstva ili nejedinstva ovisi kakva će nam biti budućnost. Svako je dužan, prema stepenu preuzete odgovornosti u javnom životu, da poštuje žrtvu koju su dali nabolji bosanski sinovi za bosansku slobodu i niko nema pravo da zbog svog ličnog interesa žrtvuje opće dobro naroda i države.

     Savjet reisu-l-uleme u Ramazanskoj poruci poziva muslimane da uče dovu Allahu Uzvišenom da svima koji su na bilo koji način odgovorni za naše stanje prosvjetli um i osnaži volju za jedinstvom naše riječi i našega djela.