Promo banner

A+ A A-

KONSTITUIRAN SABOR IZ BOŠNJAKA U NJEMAČKOJ I IZABRAN MUFTIJA

njemacka (Custom)     Wiesbaden, 22.april 2007. (MINA)  - U prostorijama bošnjačkog džemata u Wiesbadenu je održana konstituirajuća sjednica Sabora Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Održavanje ove sjednice je uslijedilo u okviru reformskog procesa koji se u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj vodio u protekle gotovo tri godine.  S obzirom da se radi o vrlo značajnom momentu u tri-decenijskom postojanju bošnjačkih džemata na području SR Njemačke, ova sjednica se može ocijeniti veoma značajnom. Jer, ne samo da je u Wiesbadenu konstituiran Sabor u kojem svoje predstavnike ima svih 60 džemata u Njemačkoj, nego je ovom prilikom proglašen i Mešihat Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj i izabran prvi muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Bošnjaci koji žive u SR Njemačkoj, koji se i osjećaju  pripadnicima Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj sada imaju i svoga muftiju. Gotovo tročetvrtinskom većinom glasova izbornog tijela, za prvog muftiju i predsjednika Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj je izabran prof. Mustafa-ef. Klanco. Za njegovog prvog zamjenika je izabran prof. Halim-ef. Alibašić, imam džemata Hamburg, a za drugog zamjenika prof. Omer-ef. Sarajlić, imam u džematu Dortmund.

mustafa_klanco_big      Ovom prilikom su također birani i članovi Mešihata iz reda nezaposlenih u Islamskoj zajednici. Tako regiju Nord predstavlja Tajib Hajdarević, predsjednik džemata Paderborn, regiju Nordrhein-Westfalen predstavlja privatni poduzetnik Mustafa Hajrić, predsjednik džemata Velbert, regiju Hessen predstavlja mr. Amra Hodžić, član džemata Frankfurt BKC. Iz regije Bayern u Mešihat je iz reda nezaposlenih u Islamskoj zajednici izabran dr. Ibrahim Hadžić, sekretar džematskog Odbora džemata Nürnberg, a regiju Baden-Württemberg predstavlja dr. Ferid Kugić, predsjednik džemata Stuttgart IZ.

     U Sabor, kao zakonodavni organ Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, svaki džemat koji djeluje u sastavu Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj još ranije delegirao je  po jednog predstavnika. U rukovodstvo Sabora su izabrani dr. Bernes Alihodžić iz džemata Stuttgart IZ na dužnost predsjednika, prof. Hamid-ef. Pintol, imam džemata Nürnberg, na dužnost prvog zamjenika, te h. Idriz Mahmutović, predsjednik džemata Berlin, na dužnost drugog zamjenika. Za sekretara Sabora je izabran sekretar džematskog Odbora džemata Hamburg, Edin Bozalija.      U slijedećem periodu Mešihat Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj će zajedno sa Uredom za bošnjačku dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini imati zadatak pokrenuti proceduru za promjenu Ustava Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, s obzirom da je ovim korakom, pored već tri postojeća Mešihata u Sandžaku, Hrvatskoj i Sloveniji, Islamska zajednica dobila i četvrti Mešihat, u SR Njemačkoj. Također je u zadatku Mešihata kao izvršnog organa u strukturi Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj pokrenuti i reizbor glavnih imama regija kao i generalnog sekretara Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.