Logo

DAN DŽAMIJA

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa
ferhadija1_b.luka     Sarajevo, 3. maj 2007. (MINA) -  U Islamskoj zajednici se 7. maj tradicionalno obilježava kao Dan džamija.

    Tog dana 1993. godine srušena je čuvena Ferhadija-džamija u Banjoj  Luci.

    U toku agresije na BiH srušeno je: 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, 4 tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata.

    Datum rušenja Ferhadije-džamije u Banjoj Luci Islamska zajednica je odlukom Rijaseta uzela kao "Dan džamija" u Bosni i Hercegovini. Ovaj datum na odgovarajući način se obilježava već 11 godina. Tako je ove godine.reporučeno  svim hatibima  da 4. maja, odnosno  17. rebi‘u-l-ahira 1428. h. godine u svojim hutbama najave sergiju za obnavljanje:

    Vidorijske džamije u Bosanskom Novom i Džamije "Tekija" u Bosanskoj Gradišci.

    Rijaset IZ u BiH je na svojoj 22. redovnoj sjednici održanoj 31. januara 2007. godine, odnosno 12. muharrema 1428. h. godine, razmatrajući zahtjeve za pomoć u obnovi džamija Medžlisa IZ B. Novi i Medžlisa IZ B. Grdaiška, donio zaključak da se održi hutba posvećena "Danu džamija" u 2007. godini i da se putem sergija u svim džamija skupe sredstva za obnovu navedene dvije džamije koje su srušene tokom agresije na BiH.
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.