Logo

OTVORENA XVII SJEDNICA EVROPSKOG VIJEĆA ZA FETVE

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa
     U Sarajevu je sinoć, 15. maja 2007. god., u prisustvu dr. Jusufa Karadavija, predsjednika, članova i brojnih gostiju i uzvanica održana svečanost otvaranja XVII redovne sjednice Evropskog vijeća za fetve i istraživanja.

     Na prigodnoj svečanosti koja je održana u povodu obilježavanja desetogodišnjce uspješnog rada Evropskog vijeća za fetve i istraživanja u Kulturnom centru kralj Fahd bin Abdul Aziz u Sarajevu, dr. Mustafa ef. Cerić, reisu-l-ulema IZ-e u BiH iskazujući dobrodošlicu i radost zbog obilježavanja desetogodišnjice rada Evropskog vijeća za fetve i istraživanja kazao je: " Poznato je da su judaizam, kršćansvo i islam nastale na Istoku. Prema tome, sve tri ibrahimovske vjere su došle u Europu u neko vrijeme i usljed određenih razloga. Ni jedna od njih nema pravo prioriteta na temelju teritorijalne pripadnosti. Islam je u Europu došao kroz dvoja vrata. Prvo kroz vrata Iberijskog poluotoka u osmom stoljeću a zatim kroz vrata Balkanskog poluotoka u četrnaestom stoljeću. U svom osmovjekovnom periodu muslimani su u Andaluziji proizveli jedinstvenu islamsku kulturu, poznatu po toleranciji i suživotu.

     Nažalost, islam u Andaluziji nije preživio europsku povijest, ali islam na Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini, jeste živ uz Allahovu milost i naš napor da budemo i ostanemo muslimani. U tome posebnu zaslugu ima rahmetli Alija Izetbegović kojeg se i ovom priliko sjećamo sa dužnim poštovanjem".

     Reisu-l-ulema je naglasio: "Cilj Europskog vijeća za fetve, pod vođstvom šejha el-Qaradavija, i jeste da vodi muslimane, koji žive u Europi, putem islama u kojem je konstruktivni dijalog jedna od Božjih zapovijedi. Isto tako, Europsko vijeće za fetve  želi da Europa prepozna prednost institucionalnog tumačenja islama u kojem se na najuvjerljiviji način očituje racionalnost kao zajednička osnova za suživot različitih vjera i naroda".

eu_vijece3

     Jusuf Karadavi, predsjednik Europskog vijeća za fetve i istraživanja u prigodnom obraćanju iskazujući zadovoljstvo boravkom u BiH, mirom i obnovom naše zemlje te prisustvom predstavnika vjerskih zajendica i crkava na ovoj svečanosti, naglasio je da islam osuđuje terorizam i nasilje svake vrste i da se snažno zalaže za mir i dijalog, jer je suština islama mir.

     On je kazao: "Islam podržava suživot, toleranciju i dijalog sa svima koji su dobronamjerni, a osuđuje ekstremizam, rat i terorizam."

     Predsjednik Evropskog vijeća za fetve i istraživanja je, ukazujući na moralne pošasti i bolesti koje se šire savremenim društvima, istakao: " Pripadnici svih vjera, islama, kršćanstva i židovstva trebaju da zajedno rade i sarađuju oko zajedničkih pitanja, a to su vjera u Jednog i Jedinog Boga i borba protiv nemorala i razvrata, raspada porodičnih vrijednosti i braka."

     Karadavi je posebno istakao eduaktivni karakter Europskog vijeća za fetve i istraživanja i kazao kako je jedna od važnih zadaća Vijeća, pored borbe protiv ekstremizma i neprimjerenog tumačnje islama, da "podučava islamu i dijalogu i pomogne muslimanima u Evropi".

eu_vijece2)

    

     U ime državnih organa BiH, Safet Halilović, ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara, izražavajući želje za uspješnim radom i zadovoljstvo održavanjem sjednice Vijeća u Sarajevu kazao je:  "Država Bosna i Hercegovina, kao specifična politička i društvena tvorevina multietničkog i multireligijskog sastava, duboko je svjesna kohabitacije u djelovanju državnih i vjerskih institucija na afirmiranju mira, tolerancije, vrijednosti demokratskih društvenih procesa i univerzalnih vrijednosti vjere. Stoga, rezultati i način rada Evropskog vijeća za fetve i istraživanja uživaju punu podršku državnih organa Bosne i Hercegovine. Ne mogu a da ne istaknem da i obrazovanje i obrazovne institucije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zaslužuju sve pohvale, jer promoviraju saznanja i  nauku o Islamu u vremenu, izbjegavajući svaki redukcionizam u njegovoj recepciji. Time ono postaje doraslo najvišim dometima evropske vjerske i kulturološke misli u Evropi, te reprezentativno za svijet Islama uopće".

     Prigodnim govorima prisutnima su se obratili i predstavnici Jevrejske zajednice, Katoličke i Pravoslavne crkve.

      Sedamnaesta redovna sjednica Evropskog vijeća za fetve i istraživanja, na kojoj će se raspravljati o temi "Muslimani u Evropi - državljanstvo (građanstvo) i integracija" održava se Sarajevu od 15. do 20. maja 2007. g.  

     Evropsko vijeće za fetve i istraživanja osnovano je u Dablinu (Irska), 1997. god., s ciljem promišljanja i davanja odgovora i uputa o pitanjima i savremenim problemima sa kojima se susreću evropski muslimani.

     Predsjednik Vijeća je istaknuti islamski učenjak dr. Jusuf Karadavi, a njegovi članovi su poznati alimi, između ostalih i reisu-l-ulema IZ u BiH  dr. Mustafa ef. Cerić.

eu_vijece1l)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.