A+ A A-

REISU-L-ULEMA NA SUSRETIMA BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE

    Sarajevo, 24.maj 2007. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić doputovao je u  Seattle gdje će učestvovati na susretima Bošnjaka Sjeverne Amerike.

    Na aerodromu su reisu-l-ulemu  dočekali dr. Muhamed Saračević, presjednik Izvršnog odbora IZ-e Bošnjaka u Washingtonu i predsjednik organizacionog odbora 12. Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike, Abdulah Polovina, imam Islamske zajednice Bošnjaka u Washingtonu i sekretar Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi i Ahmet Kulaga, privatni poduzetnik u Seattle i rukovodilac radova na izgradnji Islamskog bošnjackog centra i džamije u Seattle.

     Islamska Zajednica Bošnjaka u Washingtonu - Seattle, podsjeća na program reisu-l-uleme tokom 12. susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike i aktivnosti koje će biti održane:

islamiccommunity (Small)

    "BOŠNJACI U DIJASPORI BEZ ČLANSTVA U DŽEMATU SU BEZ OPREDJELJENJA, A NEOPREDJELJENJE JE STANJE BESKONAČNE OPASNOSTI"

    "Ako hoćeš da jesi to što nisi, a da nisi to što jesi, onda ništa nisi."

 

    Četvrtak, 24. maj 2007. godine

    U prijepodnevnim satima obilazak zemljišta na kojem se gradi džamija i Bošnjački centar. Nakon toga obilazak bošnjačkog mezarja i obilazak mjesta i sala gdje će se održavati zasjedanja i drugi sadržaji 12. tradicionalnih susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike.

    Popodne reisu-l-ulema održat će predavanje na Univerzitetu Washington.  Tema "Islam u Evropi", a potom prisustvovati večeri u organizaciji IMAN centra, nakon čega će uslijediti predavanje i međureligijski sastanak u IMAN centru. 

    Petak, 25. maj 2007. godine

    Džuma-namaz u Bitter Lake Community centru koju će reisu-l-ulema predvoditi, a na kojoj se, pored Bošnjaka, očekuje posjeta i drugih muslimana koji žive na području Seattle-a.

    U večernjim satima reisu-l-ulema će prisustvovati tradicionalnom Mevludu susreta Bošnjaka. 

    Subota, 26. maj 2007. godine

    Svečano otvaranje 12. Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike, potom slijedi prisustvovanje i obraćanje reisu-l-uleme na Okruglom stolu KBSA "Nacionalni program Bosnjaka-Realnost ili Utopija".

    U suboti će se održati Skupština Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi, a u popodnevnim satima reisu-l-ulema bit će na svečanosti postavljanja kamena temeljca za Islamski bošnjacki centar i džamiju, a nakon toga na svečanoj večeri i centralnom programu manifestacije. 

    Nedjelja, 27. maj 2007. godine

    Prisustvovanje i obraćanje na Skupstini KBSA, sastanak sa imamima IZ-e Bošnjaka u Sjevernoj Americi i prisustvovanje Okruglom stolu IABNA-e "Snagom islamskog obrazovanja i odgoja do snažne islamske ličnosti i zajednice", a u večernjim satima reisu-l-ulema imat će obraćanje i razgovor sa muslimanima nebošnjacima u mesdžidu u Bellevue