A+ A A-

SAOPĆENJE RIJASETA U POVODU ODLUKE USTAVNOG SUDA FEDERACIJE

islamic_small    Sarajevo, 1. juni 2007. (MINA) -U popvodu odluke Ustavnog suda Federacije BiH o prodaji vakufskih stanova danas se Rijaset IZ u BiH oglasio slijedećim saopćenjem za javnost :

- Rijaset IZ-e u BiH izražava svoju zabrinutost zbog mogućih posljedica donesene Odluke Ustavnog suda FBiH, od 29.05.2007. godine, koji je raspravljajući po apelaciji Predsjednika FBiH vezanoj za ocjenu ustavnosti člana 10. stav 3. i 4. Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo u FBiH donio Odluku kojom proglašava neustavnim navedene odredbe Zakona. Ovakvom Odlukom Ustavni sud je omogućio otkup nacionalizovanih vakufskih stanova u FBiH, što znači da se tim činom definitivno gase vakufi na području FBiH, jer im se otuđuje imovina.

    Ustavni sud FBiH ovom Odlukom na neargumentovan, nejasan, neutemeljen i pristrasan način onemogućuje Federaciji BiH da na temelju zakonskih propisa bez povrede prava na dom i jednog građanina FBiH zaštiti vakuf kao poseban šerijatsko-pravni institut koji ima poseban značaj za BiH. Ovim postupkom se ukida osnovno načelo vakufa, koje glasi da je vakufska imovine neotuđiva i da za sva vremena služi dobrotvornoj svrsi koju joj je odredio vakif. Ono što ni bivši sistem nije učinio u smislu prodaje vakufa, to je učinio Ustavni sud FBiH svojom ddlukom.

    Ovim putem Rijaset IZ u BiH daje punu podršku Vakufskoj direkciji u Sarajevu u nastojanju da preduzme sva raspoloživa pravna sredstva kako bi se na pravičan način sačuvala vakufska imovina od uništenja koje joj je propisao Ustavni sud.

    Rijaset IZ u BiH poziva sve nadležne instutucije i predstavnike institucija koji obnašaju te fuknije da u okvirima svojih mogućnosti preduzmu mjere kako bi se spriječilo da se implemenatcijom Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojim postoji stanarsko pravo u FBiH unište vakufi i vakufska imovina. Posebno ih pozivamo da u hitnom roku pred Ustavnim sudom FBiH pokrenu inicijativu za ocjenu ustavnosti cjelog Zakona, jer ovako krnjav Zakon poslije Odluke Ustavnog suda ne može egzistirati, kaže se u saopćenju Rijaseta IZ u BiH.