A+ A A-

UDRUŽENJE NESTALIH BOŠNJAKA KALINOVIKA KOD REISU-L-ULEME

reis_sl1 (Custom) (2)    Delegacija Udruženja nestalih Bošnjaka Kalinovika kod reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića    Zločin bez kazne 

    Delegacija Udruženja članova porodica nestalih Bošnjaka iz Kalinovika posjetila je u četvrtak reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH dr. Mustafu ef. Cerića i upoznala ga sa stradanjem Bošnjaka ove opštine u posljednjoj agresiji na našu zemlju i pozvala ga da zajedno s njima 24. ovog mjeseca posjeti logore i stratišta u kojima su mučeni i ubijani njihovi najmiliji. Udruženje nosi naziv "Istina - Kalinovik 92", ali će, izgleda, još dugo vremena proći dok se sazna istina o nestanku više od 260 Bošnjaka Kalinovika. Predsjednik Udruženja Kemal Pervan kazao je kako je do sada ekshumirano 40 ubijenih Bošnjaka, te da strahuju kako neki nestali Bošnjaci nikada neće biti pronađeni, jer su njihova tijela spaljivana i premiještana. On je takođe kazao kako se procjenjuje da u Miljevini ima još masovnih grobnica i to u onim područjima koja će biti poplavljena izgradnjom tri hidroelektrane.

    Bošnjaci Kalinovika mučeni su   i ubijani u logorima Osnovne škole Kalinovik i "Barutnog magacina", te na stratištima Mehka brda, Tuzlakova štala na Ratajima i u tunelima Miljevine. Kroz mučilišta u OŠ Miljevina prošlo je i 150 žena i djece iz Foče, Gacka, Nevesinja i Trnova.

    Sva ova stratišta porodice poginulih i nestalih posjetiće 24. ovog mjeseca.       Pozivajući reisu-l-ulemu dr. Cerića da im se pridruži, članovi delegacije Udruženja "Istina - Kalinovik 92" su kazali kako za zločine nad Bošnjacima Kalinovika niko nije ni optužen ni osuđen, te da ni bošnjački političari ne pokazuju nikakvo zanimanje za to šta se događalo u njihovoj opštini minulog rata. Glumac Alija Aljović, koji je bio u delegaciji, kazao je kako se nadaju da će prisustvo reisa Cerića na ovim stratištima napokon skrenuti pažnju na stradanje Bošnjaka Kalinovika.