Logo

REISU-L-ULEMA U DOHI

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

     Doha, 18. februar 2008. (MINA) -   Danas je reisu-l-ulem dr. Mustafa Cerić zajedno sa našom  ambasadoricom Azrom Kalajdžisalihović u Dohi te generalnim sekretarom Rijaseta IZ-e Muhamedom Salkićem i direktorom Gazi Husrev-begove bioblioteka dr. Mustafom Jahićem predao Bosansku povelju islama NJ. V. Hamedu bin Khalifi Al-Thaniju, Emiru Katara, koju je u njegovo ime primio njegov sin i prestolonasljednik Tamim bin Hamed Al-Thani.

Sa Tamimom bin Hamedom Al Thanijem,

Delegacija Islamske zajednice u BiH sa prestolonasljednikom Katara Tamim bin Hamed Al-Thanijem 

     Kao što je poznato Rijaset IZ-e u BiH je dodijelio ovo najviše priznanje NJ. V. Hamedu bin Khalifi Al-Thaniju, Emiru Katara, za njegov doprinos očuvanju i razvijanu islamske tradicije Bošnjaka kroz obnovu zgrade Mektebi- nuvaba, gdje je danas Fakultat islamskih nauka i izgradnju prve faze Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

     NJ. V. Tamim bin Hamed je sa zadovoljstvom primio Povelju i zahvalio se reisu-l-ulemi dr. Mustafi Cerići što je IZ-e u BiH prepoznala dobro djelo njegovog oca te ponovio podršku naroda i države Katara narodima i državi Bosni i Hercegovini. NJ. V. Tamim bin Hamed je obavijestio reisu-l-ulemu dr. Mustafu Cerića da je Emir donio odluku da financira i drugu fazu izgradnje Gazi Husrev-begove biblioteke, „jedne od nastarijih riznica mudrosti u Europi". Reisu-l-ulema Cerić se zahvalio na pozivu da po treći puta prisustvje konferenciji, koja je posvećena odnosima između Amerike i islamskog svijeta. Riječ je o godišnjoj konferenciji u Dohi, koja okuplja eminentne stučnjake iz oblasti religije, politike i umjetnosti iz cijelog svijet.

Konferencija u Dohi,

Reisu-l-ulema na konferenciji u Dohi 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.