Logo

KATAR ĆE FINANSIRATI DRUGU FAZU GHB BIBLIOTEKE

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa
     Sarajevo, 21. februar 2008. (MINA) - Danas je Katarska ambasada u Sarajevu pismeno obavjestila Ured reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića da je Ministarstvo vanjskih poslova Katara odobrilo $2. 336. 372 (dva miliona tristotrideset šest hiljada i tristosedamdeset dva US dolara) za izgradnju druge faze Gazi Husrevbegove biblioteka u Sarajevo.

     To je radosna vijest za IZ-u u BiH, ali i za sve ljubitelje biblioteke kao riznice znanja i mudrosti. Izgradnja Gazi Husrev-begove biblioteke je zasigurno veliki projekat kako za grad Sarajevo tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu, pa i za Europu.

ghb-maketa

Maketa buduće zgrade GH biblioteke u kompleksu ostalih Gazijinih zadužbina 

     Podignuta 1537. god. uz Gazi Husrev-begovu džamiju i medresu, Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu je prošle godine obilježila 470 godišnjicu  što je dokaz da je to  jedna od najstarijih biblioteka u Europi sa velikim brojem unikatnih rukopisa iz svih oblasti nauke.

     Izgradnjom Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, Emir Katara Hamed bin Khalifa Al-Thani se upisao na listu velikih vakifa odmah do Gazi Husrev-bega i na taj način osigurao sebi trajnu zahvalnost bosanskih muslimana i svih ljudi dobre volje.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.